Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Όταν η αττική τέχνη κατακτούσε τη Μακεδονία

Αυξανόμενη αττική επίδραση παρατηρείται στα ανάγλυφα της Αμφίπολης  του 4ου αι. Αυτό είναι το συμπέρασμα του αρχαιολόγου Παναγιώτη Κωνσταντι...

Αυξανόμενη αττική επίδραση παρατηρείται στα ανάγλυφα τηςΑμφίπολης του 4ου αι. Αυτό είναι το συμπέρασμα του αρχαιολόγουΠαναγιώτη Κωνσταντινίδη ο οποίος μελέτησε επιτύμβια ανάγλυφα από την διάσημη αθηναϊκή αποικία αλλά και την περιοχή της. 

Η Αμφίπολη, αποικία των Αθηναίων που ιδρύθηκε το 437 π.Χ.προσέλκυσε, όπως ήταν φυσικό, τεχνίτες από την Αττική οι οποίοι και φιλοτέχνησαν τα επιτύμβια ανάγλυφα των πρώτων αποίκων. Όπως παρατηρεί ο κ. Κωνσταντινίδης, οι νεοφερμένοι εκείνοι καλλιτέχνες ενσωματώνουν στην τέχνη τους και χαρακτηριστικά ιωνικής καταγωγής, γνωστά σε μακεδονικά εργαστήρια. Εδώ όμως συμβαίνει το παράδοξο. Όσο περνάνε τα χρόνια, κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι τοπικές επιδράσεις θα αυξάνονταν στα ανάγλυφα – ειδικά μετά τηνενσωμάτωση της Αμφίπολης στο μακεδονικό κράτος στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. - , τόσο εκείνες μειώνονται για να αναδειχθεί ένα επαρχιακό μεν αλλά αττικό στη σύλληψή του στυλ. Το πώς συμβαίνει αυτό, αναπτύσσεται στο άρθρο του κ. Κωνσταντινίδη με τίτλο «Κλασικά επιτύμβια ανάγλυφα από την Αμφίπολη και την περιοχή της» που μπορείτε να βρείτε από σήμερα στην ιστοσελίδα μας. 








Πηγή: Περιοδικό "Αρχαιολογία και Τέχνες" 

Δεν υπάρχουν σχόλια