Η «οικία Τραυλού» στην Ελευσίνα, απ' όπου έκαναν φτερά 60 αρχαία «Θεός φυλάξοι τα μουσεία μας» προσεύχονται κάθε βράδυ οι αρχαιολόγο...
Η «οικία Τραυλού» στην Ελευσίνα, απ' όπου έκαναν φτερά 60 αρχαία |
Οι αρχαιοφύλακες, ιδίως οι νυχτερινοί, ήταν τα τελευταία χρόνια πολύ λιγότεροι από τους αναγκαίους. Τώρα, όμως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας πρόσληψης προσωπικού, μας λένε παλιά στελέχη το υπουργείου Πολιτισμού.
Μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσφατης κλοπής 60 αρχαίων αντικειμένων από την «οικία Τραυλού» (το σπίτι της παλιάς ανασκαφής) στην Ελευσίνα, εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο είπαν: «Όσο δεν έχουμε νυχτοφύλακες -κι εκείνη τη βραδιά, όπως κάθε βραδιά υπήρχε μόνο ένας στο μουσείο-, θα βλέπουμε τα αρχαία να κάνουν φτερά κι εμείς άβουλοι και μοιραίοι θα διαπιστώνουμε με έκπληξη το δυσάρεστο γεγονός».
Τα είκοσι τελευταία χρόνια μεγάλες κλοπές από μουσεία και αρχαιολογικές αποθήκες δεν είχαμε. Τους επίδοξους αρχαιοκάπηλους, ίσως, απέτρεψαν τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, που τοποθετήθηκαν έκτοτε στα περισσότερα παλιά μουσεία και στις αφύλακτες αρχαιολογικές αποθήκες, όπως επίσης η εγκατάσταση του Κέντρου Λήψης Σημάτων, ενός δικτύου που λαμβάνει το σήμα όταν χτυπάει συναγερμός και ειδοποιεί την Αστυνομία.
Η τελευταία μεγάλη κλοπή από μουσείο σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1992. Άγνωστοι μπήκαν νύχτα στο Μουσείο Τεγέας και αφαίρεσαν μια κεφαλή του Τήλεφου, έργο του γλύπτη Σκόπα, δύο γυναικείες κεφαλές των κλασικών χρόνων και τα 16 ρωμαϊκά αντικείμενα. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε επικαλεστεί, τότε, το «ρεπό» του νυχτοφύλακα και είχε διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση.
Στην Ελευσίνα νυχτοφύλακας δεν υπήρχε για να διαταχθεί εις βάρος του ΕΔΕ. Η ένορκη διοικητική εξέταση που διενεργείται στρέφεται κατά πάντων, ακόμη και για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε εκείνο το βράδυ το Κέντρο Λήψης Σημάτων.
Ποιος συναγερμός απέτρεψε, όμως, την αφαίρεση ενός ολόκληρου κιονόκρανου τον Σεπτέμβριο του 2009 μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας; Και τότε είχε διαταχθεί ΕΔΕ, αλλά το κιονόκρανο ακόμη αναζητείται.......
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα κλοπής αρχαίου, μέσα από τα χέρια των αρχαιολόγων αυτή τη φορά, σημειώθηκε τον Φεβρουάριο από ανασκαφή στην ταφική πομπική οδό της αρχαίας Αμβρακίας. Τους έκλεψαν μια επιτύμβια στήλη που μόλις είχε αποκαλυφθεί και την επομένη θα μεταφερόταν στο κοντινότερο μουσείο.
«Κάποτε από τους συνολικά 4.500 υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού οι 2.500 ήταν αρχαιοφύλακες. Τώρα από τους 9.500 εργαζομένους στο ΥΠΠΟΤ μόνο οι 1.500 εργάζονται στη φύλαξη των αρχαίων», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), Γιάννης Μαυρικόπουλος. Υποστηρίζει πως οι ανάγκες σε φυλακτικό προσωπικό είναι τριπλάσιες από τον αριθμό των υπηρετούντων σήμερα.
Περιγράφει ως τραγική την κατάσταση που επικρατεί σε δημοφιλείς τουριστικά αρχαιολογικούς προορισμούς από την έλλειψη φυλάκων, αλλά και καθαριστριών. «Είναι γεμάτοι σκουπίδια και αναγκάζονται οι φύλακες να τους καθαρίζουν για να μη γίνουμε ρεζίλι στους ξένους», λέει.
Η τουριστική περίοδος έχει αρχίσει ήδη από το Πάσχα κι ακόμη να ανοίξουν το απόγευμα οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία. «Ενώ ζητήσαμε 2.500 φύλακες για τις ανάγκες της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε μόνο 1.000. Θα επιλεγούν μέσω ΑΣΕΠ, που σημαίνει επιπλέον καθυστέρηση για το άνοιγμα των χώρων. Τις τελευταίες μέρες προσελήφθησαν 200 ημερήσιοι φύλακες και 40 νυχτοφύλακες, αλλά τα κενά είναι μεγάλα, με αποτέλεσμα π.χ. στην Καβάλα να κάνουν διοικητικοί υπάλληλοι βάρδιες για τη φύλαξη του μουσείου, όπως επίσης των Φιλίππων και της Αμφίπολης».
Αυτό το καλοκαίρι για πρώτη φορά θα δούμε το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό, να μένει ερμητικά κλειστό μετά τις 3 μ.μ. ελλείψει φυλακτικού προσωπικού. Κλειστά θα βρουν οι τουρίστες και όλα τα κάστρα που η περιήγησή τους ενδείκνυται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Το περίεργο είναι πως ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί να ανακάμψουν τα οικονομικά της χώρας από την αύξηση του τουρισμού, που αναμένεται λόγω των γεγονότων στη βόρεια Αφρική, δεν επισπεύδει την εφαρμογή του θερινού ωραρίου.
Έτσι, αναγκάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τουριστικοί πράκτορες διά της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού να απευθύνουν έκκληση στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο να ξεκινήσει άμεσα το θερινό ωράριο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας.
Γιατί μπορεί να είναι ανοιχτό το Σούνιο ώς τις 8.30 το βράδυ, όπως επίσης η αρχαία Μεσσήνη και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, έχει παραταθεί ώς το απόγευμα και η λειτουργία της Ακρόπολης, η οποία αναμένει την πλήρη εφαρμογή του θερινού ωραρίου μετά την επιλογή των 100 νέων εποχικών υπαλλήλων (από τους 1.500 που έχουν υποβάλει αίτηση), αλλά όλοι οι υπόλοιπα χώροι σφραγίζονται στις 3 παρά τέταρτο. Κι έπειτα σου λέει ότι νοιάζονται για τον τουρισμό..............
Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Εφημερίδα Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια