Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο σφυρί κεφαλή του Διαδούμενου που είχε στην κατοχή του ο Άντονι Κουίν

Κεφαλή αγάλματος τύπου διαδούμενου, 117-138 μ.Χ. Η τιµή του   θα ήταν σίγουρα υψηλή, δεδοµένου ότι είναι µία από τις δέκα σωζόµενες...


Κεφαλή αγάλματος τύπου διαδούμενου, 117-138 μ.Χ.


Η τιµή του θα ήταν σίγουρα υψηλή, δεδοµένου ότι είναι µία από τις δέκα σωζόµενες σε άριστη κατάσταση γλυπτές κεφαλές του ∆ιαδούµενου –του νεαρού αθλητή που δένει τη νικητήρια κορδέλα στα µαλλιά του. Οµως το ρωµαϊκό αντίγραφο που βγαίνει στο σφυρί από τους Sotheby’s στις 8 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη δεν είναι απλώς µία από τις δύο κεφαλές που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές (οι υπόλοιπες ανήκουν σε µουσεία), αλλά βρισκόταν στην κατοχή του Αντονι Κουίν. Ο ηθοποιός των δύο Οσκαρ απέκτησε το γλυπτό σε ένα από τα ταξίδια του στην Ευρώπη. Το ρωµαϊκό αντίγραφο του ∆ιαδούµενου χρονολογείται στο 117 - 138 µ.Χ., έχει ύψος 32,4 εκ. και εκτιµάται πως θα πωληθεί περίπου 700.000 δολάρια.



 Αντιγράφει δε το χάλκινο πρωτότυπο έργο του Πολυκλείτου (430 π.Χ.), που ήταν διάσηµο στην αρχαιότητα για τις αναλογίες του και κατασκεύασε γύρω στο 450-425 π.X. Tο άγαλμα ήταν περίφημο ήδη από την αρχαιότητα και αναφέρεται από το Pωμαίο ιστορικό Πλίνιο (nat. 34.55). Παριστάνεται νεαρός αθλητής να δένει στο κεφάλι του την ταινία της νίκης. Δίπλα στη μορφή υπάρχει κορμός δέντρου, που αποτελεί προσθήκη του αντιγραφέα. Σε αυτόν είναι ριγμένο το ένδυμα του νέου, και επάνω του στηρίζεται μια φαρέτρα, γεγονός που έχει οδηγήσει ορισμένους μελετητές στην ταύτιση της μορφής με τον θεό Aπόλλωνα. Tο άγαλμα ενσαρκώνει το αθλητικό ιδεώδες, αλλά και τις ιδανικές αναλογίες του γυμνού ανδρικού σώματος, όπως αυτές εκφράστηκαν στον “κανόνα” του Πολύκλειτου, ενός από τους κατ' εξοχήν γλύπτες χάλκινων αγαλμάτων αθλητών της κλασικής αρχαιότητας. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι το γλυπτό έφερε επιχρύσωση.


Στους πρωταγωνιστές της δηµοπρασίας συγκαταλέγεται ένας φυσικού µεγέθους κορµόςτου ρωµαίου αυτοκράτορα Τιβέριουή Κλαύδιου από τη σηµερινή Κροατία που ανήκε σε αυστριακή συλλογή. 






Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα"odysseus.culture.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια