Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κρίση στα βρετανικά μουσεία από τις περικοπές

Μείωση του ωραρίου λειτουργίας, μείωση παροχών στους επισκέπτες, απολύσεις υπαλλήλων, περικοπές εν γένει, ακόμη και λουκέτο. Δεν πρόκειται ...


Μείωση του ωραρίου λειτουργίας, μείωση παροχών στους επισκέπτες, απολύσεις υπαλλήλων, περικοπές εν γένει, ακόμη και λουκέτο. Δεν πρόκειται για προβλήματα των ελληνικών μουσείων αλλά των βρετανικών, που πλήττονται ήδη σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά μέτρα που έχει εφαρμόσει η βρετανική κυβέρνηση. Αυτό αποδεικνύει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ενωση Μουσείων της Βρετανίας τον περασμένο Οκτώβριο αλλά τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν μόλις τώρα. Γιατί οι Βρετανοί θέλησαν να εξετάσουν εγκαίρως τις επιπτώσεις της νέας οικονομικής πολιτικής στη λειτουργία των πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Από τα 140 μουσεία που πήραν μέρος λοιπόν, το 86% που η χρηματοδότησή τους μειώθηκε κατά το 1/4 αναγκάστηκαν να απολύσουν προσωπικό ενώ τα μισά από αυτά περιόρισαν τις ώρες λειτουργίας τους. Απαισιόδοξοι εξ αιτίας των μέτρων εμφανίζονται οι διευθυντές των μουσείων, οι οποίοι κατά 50% πιστεύουν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, θα επηρεαστεί αρνητικά μέσα στον επόμενο χρόνο. Από την άλλη μεριά όμως στο 50% των πολιτιστικών ιδρυμάτων που πήραν μέρος στην έρευνα υπήρξε αύξηση των εθελοντών, οι οποίοι κάλυψαν κενά, που άφησαν πίσω τους οι μειώσεις προσωπικού.
«Είναι μύθος ότι μπορείς να κάνεις περικοπές στη χρηματοδότηση χωρίς να επηρεαστούν οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρεις», δηλώνει ο διευθυντής της Ένωσης Μουσείων κ. Μαρκ Τέιλορ με τα αποτελέσματα της έρευνας στα χέρια του. Ο ίδιος μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των μουσείων, καθώς βλέπει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος οι πόρτες τους να κλείσουν για πάντα».
Και πράγματι οι πρώτες ειδήσεις δεν είναι καλές αφού μερικά μικρά μουσεία αναγκάστηκαν να κλείσουν ενώ άλλα έβαλαν εισιτήριο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους. Πολλά εξάλλου, εξαρτώνται από τους εθελοντές ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Μικρό ποσοστό τέλος, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 10% περίπου, θεωρεί ότι σε τελική ανάλυση μπορεί τα οικονομικά μέτρα να βγουν και σε καλό. «Οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα μουσεία πρέπει να μειωθούν αριθμητικά αλλά ταυτόχρονα αυτές που παρέχονται θα πρέπει να γίνουν καλύτερες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής μουσείου στο Γιόρκσαϊρ, που είναι πεπεισμένος μάλιστα, ότι οι αλλαγές που έγιναν δεν μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ενας άλλος εκπρόσωπος μουσείου της Σκωτίας τέλος απαντά στην έρευνα, πως όλη αυτή η υπόθεση «μας έκανε να αναθεωρήσουμε τις παροχές μας προς τους επισκέπτες μας και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα μουσεία μας και τις υπηρεσίες που παρέχουμε».




Πηγή: Μαρία Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια