Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινό μουσείο μέσα σε στρατώνα

Οι Στρατώνες Καποδίστρια όπου θα στεγαστεί το νέο βυζαντινό μουσείο Το μοναδικό Βυζαντινό Μουσείο της Πελοποννήσου θα είναι σε περίπου...



Οι Στρατώνες Καποδίστρια όπου
θα στεγαστεί το νέο βυζαντινό μουσείο
Το μοναδικό Βυζαντινό Μουσείο της Πελοποννήσου θα είναι σε περίπου ενάμιση χρόνο γεγονός. Το νέο Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας θα στεγαστεί στο Άργος, σε ένα ιστορικό κτίσμα, τους "Στρατώνες Καποδίστρια".

Αναμένεται τέλη του 2012 με αρχές του 2013 να είναι επισκέψιμο για το κοινό. Η κατάλληλη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του μουσείου με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία του ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ και το έργο αναμένεται να περατωθεί με τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης, η οποία έχει προενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.

Η πλειονότητα του εκθεσιακού υλικού προέρχεται από την ανασκαφική έρευνα στην πόλη του Αργους και χρονολογικά ανάγεται κυρίως στους μεσαιωνικούς χρόνους. Κομβική θέση στην έκθεση θα έχουν χαρακτηριστικά δείγματα ψηφιδωτών του παλαιοχριστιανικού Άργους και τα μοναδικά ευρήματα του Σπηλαίου της Ανδρίτσας.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει μια βιωματική προσέγγιση του μεσαιωνικού βίου διερχόμενος μέσα από την αναπαράσταση ενός βυζαντινού ναού και περιδιαβαίνοντας ένα βυζαντινό σπίτι με την οικοσκευή του. Οι ασχολίες, τα επαγγέλματα αλλά και οι αισθητικές προτιμήσεις της κοινωνίας της μεσαιωνικής Αργολίδας θα παρουσιάζονται στον επισκέπτη με σύγχρονα αφηγηματικά μέσα.


Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της συμβολής στην ποικιλομορφία του μεσαιωνικού πολιτισμού που προσέδωσαν οι Ενετοί, οι Φράγκοι, οι Οθωμανοί, αλλά και οι ομάδες που συγκρότησαν τον γηγενή πληθυσμό της περιοχής.

Στο ισόγειο του μουσείου θα λειτουργεί Εκθετήριο-Πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων με εκδόσεις και αντίγραφα του ΥΠΠΟΤ, καθώς και εργαστήριο συντήρησης, ενώ ο όροφος, συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ. περίπου, προορίζεται εξ ολοκλήρου για τη μόνιμη έκθεση. Παράλληλα, ο Δήμος Αργους έχει παραχωρήσει στο ΥΠΠΟΤ τμήμα της νότιας πτέρυγας για τη διοργάνωση των περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου, ενώ 
στον αύλειο χώρο θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. 



Η ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό του ΥΠΠΟΤ και της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τη δημιουργία ενός δυναμικού πολιτιστικού δικτύου στην πόλη του Αργους σε συνδυασμό με το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη νεοκλασική Δημοτική Αγορά της πόλης. Παράλληλα, στόχος είναι η παρουσίαση της άγνωστης μέχρι σήμερα για το ευρύ κοινό μεσαιωνικής Αργολίδας, αλλά και η πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της πόλης με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων.

Η μουσειολογική μελέτη εκπονήθηκε από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (συντονισμός-εποπτεία: Δημήτριος Αθανασούλης, σύνταξη μελέτης: Αναστασία Βασιλείου, Στέφανος Κεραμίδας, Σουζάνε Μεταξά) και υπήρξε προϊόν σύμπραξης και συγχρηματοδότησης του ΥΠΠΟΤ και του Δήμου Αργους, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Η μουσειογραφική μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Αργους και εκπονήθηκε από την αρχιτέκτονα-μηχανικό Αλκμήνη Πάκα, με συνεργάτη τον αρχιτέκτονα-μηχανικό Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη.

Πηγή: Α. Καράλη, Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια