Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επαναπατρίζονται ιεροί «θησαυροί»

Ο Άγ. Δημήτριος από την Μονή του Προφήτη Ηλία στη Σαμαρίνα Τα θρησκευτικά κειμήλια είχαν εντοπιστεί λίγο πριν δημοπρατηθούν σε γκαλερί ...


Ο Άγ. Δημήτριος από την Μονή του
Προφήτη Ηλία στη Σαμαρίνα
Τα θρησκευτικά κειμήλια είχαν εντοπιστεί λίγο πριν δημοπρατηθούν σε γκαλερί στο Άμστερνταμ και το Λονδίνο. 40χρονος επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα φέρεται ως ο προμηθευτής των γκαλερί.


Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν μέσα στον μήνα άλλες 10 πολύτιμες ιερές εικόνες που κλάπηκαν από το Κουκούλι Ζαγορίου στα Γιάννενα και στη Σαμαρίνα Γρεβενών και εντοπίστηκαν λίγο πριν δημοπρατηθούν σε γκαλερί στο Αμστερνταμ και το Λονδίνο.

Έτσι μαζί με τις 6, που είχαν επαναπατριστεί πριν από τέσσερις μήνες, ο συνολικός αριθμός των κλεμμένων εικόνων που επέστρεψαν φτάνουν τις 16, ενώ την ίδια ώρα στο Μέτσοβο εθεάθη τις προηγούμενες μέρες ο Τρικαλινός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τουρισμό και φέρεται ως ο προμηθευτής των γκαλερί του εξωτερικού με τις εικόνες.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι της Temple Gallery του Λονδίνου κατονόμασαν τον 40χρονο επιχειρηματία, Δ.Δ., ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως οι εικόνες ήταν οικογενειακά του κειμήλια, ενώ όπως είπαν και στο παρελθόν είχαν πάρει εικόνες από το ίδιο άτομο, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Τις κλεμμένες εικόνες εντόπισε ένας Έλληνας συλλέκτης στον κατάλογο της Temple Gallery και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές, ενώ στη Βρετανία το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και ύστερα από εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Guardian" η γκαλερί "κατέβασε" πάνω από 30 βυζαντινές εικόνες, προκειμένου να ελέγξει ξανά την προέλευσή τους.
Ο Άγ. Γεώργιος που είχε κλαπεί τον Νοέμβριο
του 2009 από τον Προφήτη Ηλία στη Σαμαρίνα

Πριν από μερικές μέρες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τις εικόνες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου, που κλάπηκαν τον Νοέμβριο του 2009 από τον Προφήτη Ηλία της Σαμαρίνας. Τότε οι δράστες άνοιξαν πέντε εκκλησίες και κυριολεκτικά τις ρήμαξαν, αφού αφαίρεσαν 90 εικόνες και τμήματα τέμπλων.


Αρκετές από τις εικόνες εντοπίστηκαν και σε δύο γκαλερί στο Άμστερνταμ -στην ηλεκτρονική έκδοση της Dullaert Gallery "κατέβασαν" όλη την ενότητα "ελληνικές εικόνες"- και 8 από αυτές επιστρέφουν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Πρόκειται μεταξύ άλλων για την Υπαπαντή, τον Μυστικό Δείπνο, τη Ζωοδόχο Πηγή και την Ανάσταση του Χριστού.

Η εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου
Όλες τους προέρχονται από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μια ιστορική εκκλησία του 16ου αιώνα, την οποία κυριολεκτικά "έγδυσαν" ιερόσυλοι τα Χριστούγεννα του 2009. Οι δράστες είχαν αφαιρέσει πάνω από 60 πολύτιμες εικόνες, δύο Ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, δισκοπότηρα, σκεύη μεγάλης ιστορικής αξίας, αλλά και τμήματα λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονος και Χαραλάμπους.

Αγώνας για να επιστρέψουν τα κειμήλια

"Θα φέρουμε πίσω τους θρησκευτικούς θησαυρούς, ακόμη και αν χρειαστεί να ψάξουμε στην άκρη του κόσμου", δήλωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στο Κουκούλι, με θέμα τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Ζαγορίου. Στην ίδια εκδήλωση η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, έκανε λόγο για "ανοσιούργημα που συντελέστηκε σε βάρος της πολιτιστικής και θρησκευτικής ιστορίας του τόπου", εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι οι περισσότερες από τις κλεμμένες εικόνες θα εντοπιστούν και θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Ο Μυστικός Δείπνος που είχε κλαπεί
από τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου

Στη μεγάλη επιτυχία "απέναντι στις δυνάμεις που προσπαθούν να κλέψουν την πολιτιστική μας κληρονομιά", αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τον επαναπατρισμό των 6 πρώτων εικόνων τον περασμένο Απρίλιο. Επιπλέον είχε σημειώσει το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση για την επιστροφή των θρησκευτικών θησαυρών είχαν δράσει αθόρυβα, γεγονός που επιβεβαιώνεται με τον εντοπισμό και άλλων 10 εικόνων, οι οποίες αναμένονται αρχικά στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και στη συνέχεια σε ασφαλές μέρος στα Γιάννενα.

Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Εφημερίδα "Το Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια