Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φωνές νερού μυριάδες

Από την μακρινή αρχαιότητα έως σήμερα, η φύση λειτουργεί για τον άνθρωπο ως μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ενώ ο Πολιτισμός σ...

Από την μακρινή αρχαιότητα έως σήμερα, η φύση λειτουργεί για τον άνθρωπο ως μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ενώ ο Πολιτισμός συμβάλλει με  ουσιαστικό τρόπο στην αναγνώριση του φυσικού περιβάλλοντος ως κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Συνενώνοντας το Περιβάλλον με τον Πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τον ετήσιο εορτασμό της ομώνυμης δράσης επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού αποθέματος της χώρας.

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει πρόσκληση σε όλους για μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση. Το κεντρικό θέμα του εορτασμού για το 2011 έχει τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες». Στη διάρκεια του τετραημέρου 145 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία της επικράτειας και χώροι πολιτισμού θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό στη διάρκεια του Σαββάτου 8 και της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2011, ενώ την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011 οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους. Στους επισκέπτες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

Το νερό, σύμβολο αρχέγονης σοφίας, μέσο καθαρτήριο και αναγεννητικό, μέσο εξαγνισμού, πηγή ζωής, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ, σε κίνδυνο. Το νερό με την εκπληκτική πολυμορφία και τις αντιθέσεις του εκπληρώνει την ίδια πάντα αποστολή. Προηγείται κάθε μορφή τέχνης και στηρίζει κάθε δημιουργία ανεξάρτητα από την εποχή ή τις ιδιομορφίες της κοινωνίας στην οποία ανήκει ο καλλιτέχνης. Η ποίηση μπορεί να το περιγράψει και να το εξυμνήσει, η γλυπτική να το συμβολίσει, η ζωγραφική να το απεικονίσει.

Το μοναδικό σωζόμενο Δημόσιο Λουτρό των νεοτέρων χρόνων στην Αθήνα, που λειτουργεί με την ευθύνη του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τo Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, φιλοξενεί την εναρκτήρια εκδήλωση για το 2011 ως ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα μνημεία για την ανάδειξη της θεματικής της δράσης. Στους χώρους του Λουτρού, τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 6 μ.μ., η Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών - Τμήμα Προώθησης Σύγχρονης Τέχνης του ΥΠ.ΠΟ.Τ. θα παρουσιάσει την οπτικοακουστική εγκατάσταση της Δανάης Στράτου «The river of life»  [Το ποτάμι της ζωής] με την ευγενική παραχώρηση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Πρόκειται για τη βιντεοσκοπημένη εικόνα των εφτά πιο σημαντικών ποταμών της Γης: Δούναβης, Νείλος, Αμαζόνιος, Μισισιπής, Νίγηρας, Γιανγκτσέ και Γάγγης, μέσα από τη ροή των οποίων αναδεικνύεται και ξεδιπλώνεται συνάμα ο αέναος κύκλος της ζωής του πλανήτη.

O αναλυτικός κατάλογος των χώρων και των εκδηλώσεων ανά νομό θα τον βρείτε εδώ.


Πηγή: ΥΠΠΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια