Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό συγκρότημα λουτρών στην καρδιά του Λονδίνου

Ρωμαϊκό βαλανείο δίπλα στον Τάμεση και κάτω από τα πόδια των Λονδρέζων έφεραν στο φως οι εργασίες που γίνονται από το Δίκτυο Σιδηροδρόμων ...



Ρωμαϊκό βαλανείο δίπλα στον Τάμεση και κάτω από τα πόδια των Λονδρέζων έφεραν στο φως οι εργασίες που γίνονται από το Δίκτυο Σιδηροδρόμων της Βρετανίας.

Στη γωνία της Borough High Street και της London Bridge Street που είναι υπό ανακατασκευή εντοπίσθηκαν τα λουτρά από μηχανικούς της εταιρίας σιδηροδρόμων, το λόγο όμως τώρα έχουν οι αρχαιολόγοι του Τμήματος Αρχαιολογίας της Οξφόρδης, οι οποίοι διενεργούν την ανασκαφή.

Και παρ΄ότι η έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μία λουτρική εγκατάσταση ιδιαίτερα εκτεταμένη, η οποία περιελάμβανε σειρά δωματίων, μία δεξαμενή ψυχρού ύδατος καθώς και ζεστούς χώρους που θερμαίνονταν από ενδοδαπέδια θέρμανση, τα λεγόμενα στην αρχαιολογική ορολογία «υπόκαυστα». Σε ένα άλλο σημείο εξάλλου, κάποιοι τοίχοι που επίσης αποκαλύφθηκαν, πιστεύεται ότι ανήκαν στο παλιό νοσοκομείο St. Thomas που βρισκόταν εκεί.


Το σύνολο των ρωμαϊκών λουτρών


Στην θέση αυτή λειτουργούσαν ένα κατάστημα «fish and chips» - το γνωστό πρόχειρο, βρετανικό φαγητό - και ένα νυχτερινό κέντρο αλλά κατεδαφίστηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την κατασκευή της νέας γέφυρας ενώ στη γωνία πρόκειται επίσης να ανεγερθεί ένα νέο κτίριο γραφείων. Αυτό που διερευνάται λοιπόν τώρα είναι κατά πόσον θα μπορούσε να διατηρηθούν τα ερείπια κάτω από το νέο κτίριο.


Μέρος του συστήματος θέρμανσης των ρωμαϊκών λουτρών


Να σημειωθεί ότι κατά την εποχή της ρωμαϊκής κατάκτησης της Βρετανίας ο κύριος οικισμός της πόλης βρισκόταν στη βόρεια όχθη του ποταμού Τάμεση ενώ συνδέθηκε με τον μικρότερο οικισμό στο Southwark μέσω της πρώτης γέφυρας του Λονδίνου. Στο Southwark άλλωστε έχουν γίνει πολλές αρχαιολογικές έρευνες τα τελευταία χρόνια με αντίστοιχα ενδιαφέροντα ευρήματα.


Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"
Πηγή εικόνων: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια