Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μοναδικό Διονυσιακό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία

Αρχαιολόγοι  ανακάλυψαν μοναδικό ψηφιδωτό στη νότια Βουλγαρία, στην περιοχή της Stara Zagora .


Αρχαιολόγοι  ανακάλυψαν μοναδικό ψηφιδωτό στη νότια Βουλγαρία, στην περιοχή της Stara Zagora.


Το ψηφιδωτό του 3ου αιώνα  απεικονίζει ένα άνδρα και δύο γυναίκες, όλοι μέλη της ακολουθίας του Διονύσου.

«Η πολυπλοκότητα στις φιγούρες των γυναικών που χορεύουν υποδεικνύουν ότι το ψηφιδωτό έγινε από έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Τα ρούχα έχουν μέχρι πέντε σκοτεινές αποχρώσεις του μπλε ενώ το κόκκινο χρώμα κυμαίνεται από ροζ μέχρι βαθύ κόκκινο. Οι ανθρώπινες φιγούρες είναι πολύ εξαίρετες. Μία από τις γυναίκες κρατάει κρόταλα στα χέρια της ενώ η άλλη κρατάει άλλα μουσικά όργανα. Οι πτυχές των ρούχων τους υποδεικνύουν ότι τα γόνατά τους είναι λυγισμένα. Οι αγκώνες των χεριών τους είναι ορατοί ενώ τα πόδια τους βρίσκονται σε κίνηση. Υπάρχει ένα συνεχές παιχνίδι μεταξύ φωτός και σκιάς» αναφέρει ο Dimitar Yankov, επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας.
Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι η συνέχεια των ανασκαφών στην περιοχή θα αποκαλύψει και άλλα ψηφιδωτά, ακόμα και του ίδιου του θεού Διονύσου. 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το κτίριο όπου βρέθηκε το ψηφιδωτό ήταν ναός αφιερωμένος στον Διόνυσο. Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 30μ. από τους τοίχους της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Augusta Traiana που βρίσκεται στο κέντρο της σημερινής Stara Zagora.




Πηγή:Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια