Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο ναός του Μίθρα μετακομίζει και πάλι στον χώρο εύρεσής του

Ο Ναός του Μίθρα στην σημερινή του μορφή Σχέδια για την αποσυναρμολόγηση και μετακίνηση του πρόσφατα ανανεωμένου ρωμαϊκού ναού του Μίθρα...


Ο Ναός του Μίθρα στην σημερινή του μορφή
Σχέδια για την αποσυναρμολόγηση και μετακίνηση του πρόσφατα ανανεωμένου ρωμαϊκού ναού του Μίθρα σε προσωρινό μέρος αποθήκευσης, θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου από το αρχαιολογικό μουσείο του Λονδίνου.



Ο ναός βρίσκεται στη πλατεία Walbrook και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1952 από τον αρχαιολόγο WF Grimes κατά τη διάρκεια προετοιμασίας ανασκαφών  του χώρου. Την τελευταία μέρα των ανασκαφών, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1854, το μαρμάρινο κεφάλι του θεού Μίθρα ήρθε στο φως. Μερικά εντυπωσιακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων αρκετά αγάλματα, ανακαλύφθηκαν αργότερα – και εκτίθενται στο τμήμα Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λονδίνου.

Εκείνη την χρονική στιγμή ο ναός αποσυναρμολογήθηκε και το ρωμαϊκό οικοδομικό υλικό αποθηκεύθηκε σε ασφαλές μέρος. Το 1962, ο ναός συναρμολογήθηκε πάνω σε ένα γειτονικό κρηπίδωμα στην οδό Queen Victoria, 90 μέτρα από τον χώρο εύρεσής του και 9 μέτρα υψηλότερα από το αρχικό επίπεδό του, περιτριγυρισμένο από μοντέρνο τσιμεντοκονίαμα.
Τον Δεκέμβριο του 2010, το Bloomberg LP, η παγκόσμια επιχείρηση ενημέρωσης του χρηματοοικονομικού τομέα, αγόρασε την πλατεία Walbrook χτίζοντας εκεί τις νέες εγκαταστάσεις της για την Ευρώπη.  Ειδικό οικοδομικό υλικό και πρόσληψη ειδικών τεχνιτών πέτρας για την αποσυναρμολόγηση του ναού του Μίθρα έχουν αγορασθεί από το Bloomberg προκειμένου να αποσπαστεί η ρωμαϊκή πέτρα και κεραμίδι από το τσιμέντο του 1960. Ο ναός για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα αποσυναρμολογηθεί και θα μεταφερθεί σε αποθηκευτικό χώρο.

Το Bloomberg LP θα αποκαταστήσει τον ναό στον αρχικό χώρο εύρεσής του με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ιστορική ακρίβεια. Με την ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος του Bloomberg, ο ανακατασκευασμένος ρωμαϊκός ναός του Μίθρα θα βρίσκεται μέσα σε ένα ειδικά κατασκευασμένο χώρο, επισκέψιμο από το κοινό, μέσα στο καινούριο κτίριο.

Ο Ναός του Μίθρα

Το κεφάλι του Σέραπις,
βρέθηκε στις ανασκαφές του 1954
Πρόκειται για Ρωμαϊκό  ναό που ανακαλύφθηκε στο Walbrook, έναν δρόμο στο κέντρο του Λονδίνου, κατά την διάρκεια ανασκαφών το 1954. Πρόκειται για ένα από τα πιο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα που βρέθηκαν στην πόλη του Λονδίνου.

Ο χώρος ανασκάφηκε από τον WF Grimes, διευθυντή του Μουσείου του Λονδίνου το 1954. Ο ναός, που αρχικά πίστευαν ότι πρόκειται για χριστιανικό ναό, χτίστηκε στα μέσα του 3ου αιώνα και ήταν αφιερωμένος στον θεό Μίθρα ή πιθανόν σε θεότητες δημοφιλείς ανάμεσα στους Ρωμαίους στρατιώτες. Στη συνέχεια, αφιερώθηκε στον θεό Βάκχο στις αρχές του 4ου αιώνα. Μέσα στον ναό βρέθηκαν ευρήματα, τα οποία είχαν θαφτεί προσεκτικά πιθανόν κατά την διάρκεια της αφιέρωσης στον θεό Βάκχο, όπως εξαιρετικά μαρμάρινα αγαλματίδια της θεάς Μινέρβας, του θεού Ερμή που οδηγούσε τις ψυχές στον θάνατο και των συγκριτικών θεών Μίθρα και Σέραπις που ήρθαν από την Ιταλία. Επίσης, βρέθηκαν τοπικά χονδροειδή πήλινα αγαλματίδια της θεάς Αφροδίτης να πλέκει τα μαλλιά της. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο του Λονδίνου.

Ανάμεσα στα γλυπτά οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το κεφάλι του θεού Μίθρα, που αναγνωρίστηκε από το φρυγικικό του καπέλο (μικρό κωνικό καπέλο) που έφερε στο κεφάλι του. Η βάση της κεφαλής λεπταίνει προκειμένου να καταλήξει στον θώρακα, ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ.

Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια