Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πάρκο στη «γειτονιά των μουσείων»

Την ερχόμενη άνοιξη, στην καρδιά της πρωτεύουσας, οι πρώτες βόλτες για το κοινό. Το πολυπόθητο και πολυαναμενόμενο νέο πάρκο της Αθήνας σύ...

Την ερχόμενη άνοιξη, στην καρδιά της πρωτεύουσας, οι πρώτες βόλτες για το κοινό.

Το πολυπόθητο και πολυαναμενόμενο νέο πάρκο της Αθήνας σύντομα θα είναι γεγονός. Στην καρδιά της πρωτεύουσας και στην περιοχή την οποία ο Δημήτρης Κωνστάντιος ονόμαζε "γειτονιά των μουσείων", όπου βρίσκονται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Λύκειο της αρχαίας Αθήνας, το κοινό θα μπορεί να κάνει βόλτες ανενόχλητο. Θα μπορεί, επίσης, να παρακολουθήσει κάποια εκδήλωση στο μικρό υπαίθριο θέατρο ή να πιει κάτι στο κυλικείο του μουσείου. Και μάλιστα, σύντομα, δηλαδή την ερχόμενη άνοιξη.


Τα χαρμόσυνα νέα έφερε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η διευθύντρια του Μουσείου, Ευγενία Χαλκιά. Κατά τη συζήτηση του θέματος για την προστασία τριών παλαιοχριστιανικών τάφων στον περιβάλλοντα χώρο, ανακοίνωσε πως προχθές βρέθηκε πλειοδότης για το κυλικείο. Μέρος των φυτεύσεων ολοκληρώνεται, όπως και τα έργα αποκατάστασης του κτιρίου Δουκίσσης Πλακεντίας.
Δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί και η τελευταία μελέτη. Πρόκειται για τη μελέτη της ημιυπαίθριας γλυπτοθήκης, η οποία αποτελούσε όνειρο και σύλληψη του αξέχαστου Δημήτρη Κωνστάντιου. Δακρυσμένη η κ. Χαλκιά ανέφερε στο "Εθνος" πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να κατασκευαστεί. Εκεί θα παρουσιάζονται τα αρχαία με διαφορετικό τρόπο από του μουσείου.
Η παρουσίαση θα έχει τρεις άξονες: πώς χρησιμοποιήθηκαν τα γλυπτά στους χριστιανικούς ναούς, ποιες ήταν οι τεχνικές κατεργασίας τους και ποια μοτίβα κυριαρχούσαν.
Η συγκίνηση της κ. Χαλκιά δεν οφειλόταν μονάχα στην ανάμνηση του αγαπημένου φίλου της, του οποίου υπήρξε πιστή συνεργάτις επί χρόνια και διάδοχός του στο μουσείο. Οφείλεται και στο ότι με τον νέο νόμο, η ίδια φεύγει τη Δευτέρα, χωρίς καν να προλάβει να βάλει τις υπογραφές για τα έργα που δρομολόγησε. Πάντως, αισθάνεται ικανοποιημένη για όσα έγιναν στο μουσείο (μέχρι και γκαζόν φυτεμένο στο χέρι για οικονομία), "ώστε να παραδοθεί ο χώρος στην πόλη. Γιατί κράτησε πολύ".
Οι τρεις τάφοι είχαν εντοπισθεί στις ανασκαφές του μετρό σε φρέαρ εξαερισμού στο Κουκάκι, σε νεκροταφείο με χρήση από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 6ο μ.Χ. Μεταφέρθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, αναδεικνύονται και στεγάζονται (μελέτες του Λ. Γεωργακόπουλου και του Κ. Ζάμπα). Θα είναι διακριτό το ότι δεν βρέθηκαν κατά χώραν όπως είπε στο συμβούλιο η διευθύντρια, Ευγενία Γερούση.
Το στέγαστρο του Λυκείου, χορηγία του ΟΠΑΠ, θα τελειώσει το 2013.




Πηγή: Αγγελική  Κώπη, Εφημερίδα " Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια