Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ευρωασπίδα στην Πομπηία

Με έλεγχο από ευρωπαϊκό επίτροπο δίνει 105 εκατ. ευρώ για έργα συντήρησης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου που ποτέ δεν έκανε η ιτα...

Με έλεγχο από ευρωπαϊκό επίτροπο δίνει 105 εκατ. ευρώ για έργα συντήρησης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου που ποτέ δεν έκανε η ιταλική κυβέρνηση.


Είναι ένας από τους πλέον εκτεταμένους ερειπιώνες της Μεσογείου, αν όχι ο πιο εκτεταμένος. Η Πομπηία αποτελεί όμως παράδειγμα προ αποφυγήν. Φταίχτης η ιταλική κυβέρνηση, υπεύθυνη για τη συντήρησή της. Ποτέ δεν έδωσε όσα χρήματα χρειάζονται. Ετσι, αυτός ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος έμεινε απροστάτευτος απέναντι στη φθορά του χρόνου. Με βαθιές πληγές, οι οποίες τον οδηγούν στην εντατική, με την πρώτη καταρρακτώδη βροχή.

Τις προηγούμενες ημέρες η Πομπηία υπέστη ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με μετρημένες, έστω, εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης τα περασμένα χρόνια. Τοίχοι από τη λεγόμενη Οικία του Διομήδη, όπως και τοίχος-μέρος των εξωτερικών τειχών της πόλης κατέρρευσαν χωρίς ευτυχώς θύματα. Μεγάλη τύχη, καθώς βρίσκονταν σε επισκέψιμα από το κοινό μέρη. Μάλιστα, οι επικεφαλής της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προσπάθησαν να μη δημοσιοποιηθεί το γεγονός, αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι τοίχοι που έπεσαν στην οικία τη λεγόμενη του Διομήδη δεν ήταν αρχαίοι, αλλά υποστήριζαν αρχαίες κατασκευές, που τώρα βρίσκονται στον αέρα. Ο τοίχος από τα τείχη είχε ύψος οκτώ μέτρα και βρισκόταν κοντά στην πύλη Νόλα.
Πριν από περίπου έναν χρόνο είχαν καταρρεύσει αρκετά κτίρια της πόλης, μεταξύ των οποίων η "Σχολή των Μονομάχων". Κτίριο με νωπογραφίες, όπου οι μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης εξασκούνταν πριν από τη μάχη.
Ο τότε υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Σάντρο Μπόντι, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, παραιτήθηκε την περασμένη άνοιξη και ο αντικαταστάτης του, Τζανκάρλο Γκαλάν, υποσχέθηκε να κάνει περισσότερα για τη διατήρηση της Πομπηίας. Αν και δεν τα κατάφερε και η ιταλική κοινή γνώμη είναι έξαλλη, ωστόσο η Πομπηία δεν θα μείνει απροστάτευτη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει ένα ποσό-ρεκόρ για την αποκατάσταση της πόλης που θάφτηκε κάτω από την τέφρα του ηφαιστείου το 79 μ.Χ. Εκατόν πέντε εκατομμύρια ευρώ (145 εκ. δολάρια) θα διατεθούν στο μνημείο που η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει κηρύξει σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" από τον Ιούλιο του 2008. Επειδή, ωστόσο, δεν έχει και ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στους Ιταλούς, θα τους ελέγχει μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, που αναμένεται να διαρκέσει μια τετραετία. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν θα μεταβεί επιτόπου στις 7 Νοεμβρίου.


Πηγή: Α. Κώττη, Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια