Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο Ναυάγιο του Μαζωτού 2011

Καταγραφή ευρημάτων στο Ναυάγιο του Μαζωτού Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ανακοίνωσε τη λήξη της 2η...



Καταγραφή ευρημάτων
στο Ναυάγιο του Μαζωτού
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ανακοίνωσε τη λήξη της 2ης ανασκαφικής περιόδου στο Ναυάγιο του Μαζωτού (2/5/2011 – 25/6/2011). Οι έρευνες στο ναυάγιο διεξάγονται από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό τη διεύθυνση της δρος Στέλλας Δεμέστιχα, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Ίδρυμα ΘΕΤΙΣ.

Κατά τη φετινή ερευνητική αποστολή συνεχίστηκε η συστηματική ανασκαφή που είχε αρχίσει το 2010 στο νότιο άκρο της συγκέντρωσης των αμφορέων στο οποίο, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας, βρίκεται η πλώρη του αρχαίου πλοίου. Ανελκύσθηκαν εμπορικοί αμφορείς κρασιού από τη Χίο, οι οποίοι αποτελούσαν το κύριο φορτίο του πλοίου, καθώς και ένας αμφορέας από την Κω, ο οποίος πιθανότατα αποτελούσε μέρος των προμηθειών του πληρώματος αφού βρέθηκε εκτός της κύριας συγκέντρωσης του φορτίου. Βρέθηκαν ακόμη τμήματα δύο αγκυρών διαφορετικών μεγεθών, οι οποίες αυξάνουν τον συνολικό αριθμό αγκυρών του πλοίου σε τρεις, γεγονός που ρίχνει νέο φως στις συνθήκες ναυσιπλοΐας της αρχαιότητας. Επιπλέον, εξαιρετικής σημασίας ήταν η αποκάλυψη τμήματος της καρίνας και του πετσώματος του πλοίου, αφού θεωρείται πλέον βέβαιο ότι κάτω από τον κύριο όγκο του φορτίου σώζεται σημαντικό τμήμα του ξύλινου σκαριού.


Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακας όπου και θα πραγματοποιηθεί η συντήρησή τους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Για την αποτύπωση της θέσης των ευρημάτων χρησιμοποιήθηκε φωτογραμμετρία, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Υπεύθυνο του Τμήματος δρα Δημήτρη Σκαρλάτο.


Στην έρευνα συμμετείχαν και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι παρακολούθησαν παράλληλα εκπαιδευτικό σεμινάριο αρχαίας ναυσιπλοϊας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κερύνεια-Χρυσοκάβα, στο σκάφος Κερύνεια - Ελευθερία. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε πλεύση από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί όπου ήταν αγκυροβολημένο το καράβι, προς την περιοχή του Ναυαγίου του Μαζωτού. Κατά την πλεύση το πλήρωμα του Κερύνεια-Ελευθερία και ο Καπετάνιος κ. Γιώργος Παφίτης δίδαξε βασικές αρχές αρχαίας ναυσιπλοΐας στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι στη συνέχεια έλαβαν ενεργά μέρος στη διαδικασία. Μετά την άφιξή του στη θέση του ναυαγίου, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του ναυαγίου σταμάτησαν για λίγο τις ανασκαφικές δραστηριότητες και επισκέφθηκαν το Κερύνεια - Ελευθερία. Έτσι, αρχαιολόγοι και δύτες από 16 διαφορετικές χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Τσεχία, Πολωνία, Δανία, Φινλανδία, Ουκρανία, Αυστραλία και ΗΠΑ) έζησαν τη μοναδική εμπειρία να ανασκάπτουν ένα αρχαίο πλοίο στον βυθό της θάλασσας και να πλέουν με ένα παρόμοιο στην επιφάνεια.


Εκτός από το Ίδρυμα ΘΕΤΙΣ το οποίο είναι ο βασικός χορηγός, την έρευνα στήριξαν η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, η εταιρεία Αρχιρόδον, το Πανεπιστήμιο Frederic, ο Μητροπολίτης Κύκκου, η εταιρεία Πετρολίνα, τα Αρτοποιεία «Μαραγκός» και η εταιρεία Αντρέας Χαραλάμπους. Ουσιαστική υπήρξε επίσης και η υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας και ιδιαίτερα της Διοίκησης Ναυτικού, η οποία παραχώρησε εξοπλισμό και μέσα για τη διεξαγωγή της ανασκαφής. Υποστήριξη στην έρευνα παρείχε επίσης και η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), προσφέροντας το συγκρότημα του Κέντρου Αναψυχής Οικογενειών Αξιωματικών ΕΛΔΥΚ στον Άγιο Θεόδωρο για τη διαμονή της ερευνητικής ομάδας. Τέλος, καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή πραγματοποίηση της έρευνας ήταν η τεχνική υποστήριξη που παρείχαν τα μέλη του Maritime Institute of Eastern Mediterranean και του Nautilos Search and Rescue Team.


Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια