Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό έγκλημα στο φως

Υπολείμματα τριών σκελετών ανακαλύφθηκαν στην Modena της Ιταλίας, αναδεικνύοντας ένα παλιό ρωμαϊκό μυστήριο 2000 ετών, που ερευνάται από αρχ...

Υπολείμματα τριών σκελετών ανακαλύφθηκαν στην Modena της Ιταλίας, αναδεικνύοντας ένα παλιό ρωμαϊκό μυστήριο 2000 ετών, που ερευνάται από αρχαιολόγους και ερευνητές του ιδρύματος Superintendence for Archaeological Heritage of the Emilia-Romagna.



Η ανακάλυψη έγινε σε έναν υπό κατασκευή χώρο στα ανατολικά της Modena στο μήκος της οδού Emilia, μεταξύ του San Lazzaro και Fossalta. Σε βάθος μόλις 60 εκ. οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα μιας νεκρόπολης καθώς και ένα ρωμαϊκό αρδευτικό κανάλι του 1ου αι. Η νεκρόπολη, που εκτείνεται κατά μήκος της οδού Emilia, έφερε στο φως μερικές αποτεφρωμένες ταφές καθώς και τα υπολείμματα λειψανοθήκης που είχε συληθεί κατά την αρχαιότητα.


Κεραμικά από την νεκρόπολη
Αλλά όπως η ομάδα εξέταζε τα ιζήματα στον πυθμένα του αρδευτικού καναλιού έκανε μια φρικιαστική ανακάλυψη: αποκάλυψε τρεις μη αποτεφρωμένους σκελετούς. Τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν στα υπολείμματα του σκελετικού υλικού έδειξαν ότι δεν πρόκειται για κανονικές ταφές ατόμων. Τα άτομα αυτά πιθανότατα αποτέλεσαν θύματα δολοφονίας, αφού πετάχτηκαν στο κανάλι, θάφτηκαν και καλύφθηκαν με χώμα.


Στα όρια της πόλης όπου λαμβάνει χώρα η ύδρευση των χωραφιών, θα ήταν πολύ εύκολο οι "δολοφόνοι" να κρύψουν τα πτώματα κάτω από το αρδευτικό κανάλι, αφού τοποθέτησαν τούβλα από το γειτονικό κοιμητήριο από πάνω τους ώστε να μην έρθουν ποτέ στην επιφάνεια. Εκεί παρέμειναν για χρόνια κάτω από το νερό του καναλιού έως ότου επαναλαμβανόμενες τοπικές πλημμύρες γέμισαν το κανάλι και την γύρω περιοχή με πολύ λεπτά στρώματα λάσπης.


Αρχικές έρευνες


Ο χρονικός προσδιορισμός της συγκεκριμένης πράξης κυμαίνεται μεταξύ του 1ου αι. π.Χ. και του 1ου αι. μ.Χ. όπως υποδεικνύεται από τα τούβλα, τα κομμάτια από την ταφόπετρα και τα θραύσματα αμφορέα τύπου Dressel I που βρέθηκαν γύρω από τους σκελετούς.


Για τα κομμάτια των σκελετών που λείπουν εκτιμάται ότι διαβρώθηκαν με την πάροδο του χρόνου καθώς οι σκελετοί βρίσκονταν ακριβώς κάτω από το νερό του καναλιού ύδρευσης. Ωστόσο οι εκτεταμένες παρατηρήσεις του υπολειπόμενου σκελετικού υλικού άρχισαν να δείχνουν μια πιο ζοφερή εικόνα για τον τρόπο θανάτου των τριών ατόμων.


Από τον έναν σκελετό, νέος πιθανόν 16-20 ετών, διατηρήθηκε μόνο η λεκάνη και τα δύο πόδια: έλειπε ολόκληρο το άνω μέρος του σώματος εκτός του κρανίου, το οποίο βρέθηκε μεταξύ των ποδιών του μαζί με τα χέρια του. Διαγώνια κοψίματα έχουν παρατηρηθεί στα πόδια του, περίπου 1 εκ. μήκος βαθιάς κατατομής.


Οι τρεις σκελετοί όπως ανακαλύφθηκαν στον χώρο


Το δεύτερο άτομο, ενήλικας περίπου 30 ετών, είχε τα χέρια του σταυρωμένα πίσω από την πλάτη του – πιθανότητα υποδεικνύοντας ότι οι καρποί του ήταν δεμένοι – αλλά έλειπε το κάτω μέρος του σώματος ξεκινώντας από την λεκάνη.


Στο τρίτο άτομο, περίπου 18-25 ετών, διατηρήθηκε μόνο το κρανίο του, ο ώμος του και ένα μέρος του χεριού του.


Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι πρόκειται για τριάδα σκλάβων που προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποδράσει και τιμωρήθηκαν με την εσχάτη των ποινών ή να πρόκειται για θύματα βεντέτας μεταξύ οικογενειών.


Λεπτομέρεια από τον ένα σκελετό


«Η υπόθεση ότι πρόκειται για δολοφονία είναι σαφώς αληθοφανής» σχολιάζει ο Gianfranco Purpura, καθηγητής Ρωμαϊκού Δικαίου στο πανεπιστήμιου του Παλέρμο. Εκτός από τα ευρήματα, στοιχεία που υποστηρίζουν περαιτέρω την θεωρία είναι η εγγύτητα της περιοχής στην πόλη και η τοποθεσία εύρεσης των σκελετών (ακριβώς δίπλα από τον δημόσιο δρόμο).


Οι αρχαιολόγοι μάλλον ανακάλυψαν ένα μακρινό ξεχασμένο έγκλημα 2000 ετών. Αναμένεται να διενεργηθούν εξετάσεις και αναλύσεις του σκελετικού υλικού προκειμένου να αποκρυπτογραφηθούν επαρκώς οι τελευταίες στιγμές των τριών αυτών ατόμων.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια