Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρωμα από Κυκλάδες στη Γερμανία

Χωρίς ελληνική συμμετοχή άνοιξε τις πύλες της για το κοινό η αρχαιολογική έκθεση-αφιέρωμα στον κυκλαδικό πολιτισμό που φιλοξενείται στο Κρα...


Χωρίς ελληνική συμμετοχή άνοιξε τις πύλες της για το κοινό η αρχαιολογική έκθεση-αφιέρωμα στον κυκλαδικό πολιτισμό που φιλοξενείται στο Κρατικό Μουσείο Μπάντεν της Καρλσρούης, στη Γερμανία. Κυκλαδικά ειδώλια ανήκουν μόνο στις συλλογές του γερμανικού μουσείου.

Η ελληνική απουσία οφείλεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει διαπιστώσει πως το μουσείο έχει σχέση με συλλέκτες που διαθέτουν έργα τέχνης αμφισβητούμενης προέλευσης, ενώ εντόπισε και δύο αντικείμενα που βρίσκονται στις συλλογές του και αποδεδειγμένα είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Πρόκειται για ένα γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο ύψους 88 εκ. και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος.

Οταν επισήμως η Ελλάδα ζήτησε από το γερμανικό μουσείο την επιστροφή των δύο αρχαιοτήτων ως κίνηση καλής θέλησης ώστε να προχωρήσει στον δανεισμό των αντικειμένων που ζητούνταν, ο διευθυντής του Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για εκβιασμό και δήλωσε ότι τα αρχαία είχαν αγοραστεί με δημόσια κεφάλαια το 1975 - σήμερα εκτιμώνται σε 4 εκατ. ευρώ - και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νομικές αξιώσεις διότι η Γερμανία υπέγραψε τη σύμβαση της UNESCO το 1992. Λεπτομέρεια: η εν λόγω σύμβαση θεωρεί πως είναι παράνομη η διακίνηση αρχαιοτήτων άγνωστης προέλευσης από το 1970 και εξής.




Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια