Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκός πετεινός στη Βρετανία

Ο πετεινός είχε τοποθετηθεί δίπλα από το κεφάλι του παιδιού σε ρωμαϊκό τάφο Μινιατούρα ρωμαϊκού πετεινού που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε...


Ο πετεινός είχε τοποθετηθεί δίπλα από
το κεφάλι του παιδιού σε ρωμαϊκό τάφο
Μινιατούρα ρωμαϊκού πετεινού που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως κτέρισμα σε παιδικό τάφο ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στο Gloucestershire, της Μ. Βρετανίας.

Το 1.800 ετών αντικείμενο σμάλτου είναι κατασκευασμένο από χαλκό, έχει ύψος 12,5 εκ. και εκτιμάται ότι αποτελεί ένα είδος μηνύματος προς τους θεούς. Ο αρχαιολόγος Neil Holbrook ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εύρημα.

Η περίτεχνη διακόσμηση του πετεινού πιστεύεται ότι αποτελεί δείγμα της ρωμαϊκής τέχνης και χρονολογείται τον 2ο αιώνα περίπου μ.Χ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εύρημα έχει σημαντική θρησκευτική σημασία για τους Ρωμαίους ενώ το καλλιτεχνικό θέμα του εκτιμάται ότι συνδέεται με τον θεό Ερμή, τον αγγελιοφόρο των θεών. Πίστευαν ότι ο θεός Ερμής ήταν υπεύθυνος για την επικοινωνία των αποθανόντων ψυχών στην μεταθανάτια ζωή.

«Κατασκευάζεται στη Βρετανία»

Ο χάλκινος επισμαλτωμένος πετεινός
έχει ύψος 12,5 εκ. ύψος
Ο κ. Holbrook ανέφερε ότι η μινιατούρα του πετεινού ανασκάφηκε από τον τάφο ενός νεαρού παιδιού και βρέθηκε κοντά στο κεφάλι του. Και προσθέτει: «Περιέργως ένα ακριβώς όμοιο αντικείμενο ανακαλύφθηκε στη Κολωνία της Γερμανίας και φαίνεται ότι και τα δύο μπορεί να δημιουργήθηκαν από το ίδιο εργαστήριο που βρισκόταν στην Βρετανία».

Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε στις αρχές του Νοέμβρη και κρατήθηκε ώστε να συνεχιστεί η ανασκαφή χωρίς διακοπές. Τώρα θα καθαριστεί, θα συντηρηθεί και πιθανότατα θα εκτεθεί στο Corinium Μuseum του Cirencester.

Ανάμεσα στα ευρήματα που προέρχονταν από τον τάφο περιλαμβάνεται και ένα μικρό αγγείο πόσης, το οποίο δυστυχώς έχει καταστραφεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης σε αυτό προκειμένου να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Τα ευρήματα της ανασκαφής στον ταφικό αρχαιολογικό χώρο του Cirencester αποτελούν τα μεγαλύτερα σε αξία αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής από την δεκαετία του 1970.


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια