Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εντόπισαν λαθρανασκαφή στον προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού

Αναπαράσταση του λιμναίου νεολιθικού οικισμού στο Δισπηλιό  Ολόκληρο… εκσκαφέα επιστράτευσαν οι άγνωστοι αρχαιοκάπηλοι για να ανασκάψου...


Αναπαράσταση του λιμναίου νεολιθικού οικισμού
στο Δισπηλιό 
Ολόκληρο… εκσκαφέα επιστράτευσαν οι άγνωστοι αρχαιοκάπηλοι για να ανασκάψουν ένα σημαντικό τμήμα του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς! 


Ωστόσο, ένας κτηνοτρόφος της περιοχής τους αντιλήφθηκε με αποτέλεσμα να βάλουν τέλος στην ανασκαφή και να εξαφανιστούν.

Όταν έφτασαν οι άνδρες της Αστυνομίας, οι αρχαιοκάπηλοι είχαν γίνει άφαντοι μαζί με το μηχάνημα εκσκαφής αφού όμως πρώτα μπάζωσαν τις ανασκαφές για να μην εντοπιστεί αυτό που αναζητούσαν. Οι αρχαιολόγοι που είναι υπεύθυνοι για τη νόμιμη ανασκαφή του Λιμναίου Οικισμού υπέβαλαν μήνυση κατά αγνώστων η οποία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Καστοριάς και οι αστυνομικοί αναζητούν τους δράστες.
       
Ο προϊστορικός οικισμός, που βρίσκεται στη νότια όχθη της λίμνης Ορεστιάδας, ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον καθηγητή Α. Κεραμόπουλο και η ανασκαφή έφερε στο φως σημαντικά τμήματα πασσαλόκτιστων κατοικιών που χρονολογούνται στη Νεολιθική Περίοδο (6.000 – 3.000 π.Χ.). Μεταξύ των ευρημάτων ήταν και μια ξύλινη πινακίδα με γραμμικά σύμβολα, η οποία χρονολογείται στο 5.260 π.Χ. και δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί. Ωστόσο, η ηλικία των συμβόλων είναι η παλαιότερη γνωστή και δεν αποκλείεται να αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραφής.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια