Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό forum ανακαλύφθηκε στην Αλβανία

Ο D. Hernandez στο πλακόστρωτο του ρωμαϊκού forum, στο Butrint της Αλβανίας Μετά από έξι αρχαιολογικούς χώρους ταφών, 133 νομίσματα και...


Ο D. Hernandez στο πλακόστρωτο του ρωμαϊκού forum,
στο Butrint της Αλβανίας
Μετά από έξι αρχαιολογικούς χώρους ταφών, 133 νομίσματα και πάνω από 10.000 θραύσματα από κόκκαλα ζώων, αρχαιολόγοι με την βοήθεια του βοηθού καθηγητή David Hernandez ανακάλυψαν ένα αρχαίο ρωμαϊκό forum.


Αυτό το καλοκαίρι, ο Hernandez και η ομάδα του πραγματοποίησαν ένα ταξίδι ανασκαφής διάρκειας έξι εβδομάδων στο Butrint της Αλβανίας, όπου και πραγματοποιήθηκε η ανακάλυψη του χώρου.

«Από την δεκαετία του 1920 οι αρχαιολόγοι είχαν ερευνήσει τον χώρο, φέρνοντας στο φως ένα αρχαίο ελληνικό ιερό του Ασκληπιού, ένα μεσαιωνικό σπίτι, ένα ενετικό κάστρο και τώρα ένα ρωμαϊκό forum. Το forum ήταν μια ορθογώνια πλατεία περιστοιχισμένη από κυβερνητικά κτίρια της αρχαίας Ρώμης. Η ανακάλυψη αυτή θα μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την οικιστική ιστορία της περιοχής του Butrint» εξηγεί ο Hernandez.
Πριν ξεκινήσουν οι τελευταίες ανασκαφές, μια μικρή γωνία του forum είχε ανακαλυφθεί ήδη, και ο σκοπός ήταν να βρεθεί πόσο επεκτεινόταν προς τα ανατολικά. Η ανακάλυψη των άθικτων πλακών του οδοστρώματος υπήρξε μια σημαντική στιγμή.

«Οι άθικτες επίπεδες πλάκες του οδοστρώματος δεν μας έδιναν αρχικά την αίσθηση ότι θα επεκτείνονταν σε τόσο μακρινή απόσταση. Ολόκληρο το οδόστρωμα διατηρείται άθικτο, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τόσο καλά συντηρημένο ρωμαϊκό forum σε όλες τις περιοχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Απλά, δεν υπάρχουν άλλα forum τόσο καλά διατηρημένο όσο αυτό».


Το μεσαιωνικό σπίτι (αριστερά) και κτίριο ύστερης αρχαιότητας (δεξιά)
πάνω από το οδόστρωμα του forum στο χαντάκι Νο 16.
Την τελευταία μέρα της ανασκαφής, η ομάδα βρήκε ένα σπάνιο εύρημα. «Ακριβώς στο τέλος της ανασκαφής, βρήκαμε την κεφαλή μιας θεάς ενός αγάλματος μινιατούρας. Πρόκειται για ανάθημα που χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ. Ήταν ένα πανέμοργο εύρημα, την 11η ώρα και ήταν μια από τις συναρπαστικές στιγμές της ανασκαφής» αναφέρει ο Hernandez.

Κάτοψη του ρωμαϊκού forum στο Butrint της Αλβανίας
Το Butrint, αναγνωρισμένο από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1992, βρίσκεται σε περιοχή της Αλβανίας όπου υπάρχουν έκδηλα σημάδια αρχαίου θαλάσσιου εμπορίου.  

Τα καλοδιατηρημένα αρχαιολογικά στρώματα της περιοχής ανασκάπτονται και φέρνουν στην επιφάνεια ευρήματα που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια