Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Σώστε την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου»

Με την έκκληση «Σώστε την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου», το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (Archaeological Institute of America...



Με την έκκληση «Σώστε την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου», το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (Archaeological Institute of America), ο μεγαλύτερος και παλαιότερος οργανισμός της Βορείου Αμερικής που ασχολείται με τον συναρπαστικό κόσμο της αρχαιολογίας, ζητά τη βοήθεια του κοινού για την προστασία των κυπριακών μνημείων.


Αφορμή στάθηκε η συζήτηση που θα διεξαχθεί μεταξύ 17 και 20 Ιανουαρίου 2012 στη Συμβουλευτική Επιτροπή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Πολιτιστική Ιδιοκτησία σχετικά με την ανανέωση, ή όχι, του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, συμφωνία που θα βοηθήσει στην προστασία της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της χώρας.


Οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στέλνοντας το σχόλιό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.regulations.gov/#!documentDetail;D=DOS-2011-0135-0002 γράφοντας τις παρατηρήσεις τους ή ακολουθώντας ένα πρότυπο κειμένου, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου (www.archaeological.org/cpac/templates).


Η λεηλασία των αρχαιολογικών χώρων καταστρέφει τα δεδομένα, εμποδίζοντας την έρευνα των αρχαίων καταλοίπων και διαστρεβλώνοντας την ανασύσταση του παρελθόντος. Όπως αναφέρει με έμφαση το αμερικανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, η κατανόηση της ιστορίας εξαρτάται από την ικανότητά μας να ανακτούμε, να μελετούμε και να ερμηνεύουμε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και αντικείμενα, η προστασία των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη της αρχαιολογικής γνώσης και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Η συμφωνία δεσμεύει τα μέλη που την υπογράφουν ως προς τον τερματισμό της εισαγωγής στο αμερικανικό έδαφος υλικού από παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την καταστροφή των αρχαιολογικών δεδομένων.


Σημειώνεται, ότι το Ινστιτούτο απευθύνει παρόμοια έκκληση και για την πολιτιστική κληρονομιά του Περού, καθώς η Επιτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ασχοληθεί και με το Μνημόνιο Συνεργασίας που αφορά τη χώρα των Ίνκας.


Πηγή: Εφημερίδα "Express"

Δεν υπάρχουν σχόλια