Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα εικονικά ψηφιδωτά της Αντιόχειας

Ο Ορφέας ηρεμεί τα τέρατα με την άρπα του, αρχαίο Ρωμαϊκό ψηφιδωτό, Hatay, Αντιόχεια, Τουρκία Μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων από...


Ο Ορφέας ηρεμεί τα τέρατα με την άρπα του,
αρχαίο Ρωμαϊκό ψηφιδωτό,
Hatay, Αντιόχεια, Τουρκία
Μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Hatay, στο οποίο βρίσκονται ο μεγαλύτερος αριθμός συλλογών ψηφιδωτών, έγινε προσβάσιμος σε όλους μέσω ενός νέου online project.

Στο Εικονικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Hatay εκτίθενται υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες περίπου 100 ανεκτίμητων αρχαιολογικών αντικειμένων, από τα οποία τα 80 περίπου είναι ψηφιδωτά, μέσω του επίσημου ιστότοπου του μουσείου

Το έργο πραγματοποιήθηκε προκειμένου να προωθήσει τα εκθέματα του μουσείου σε παγκόσμιο επίπεδο και να προσελκύσει περισσότερο κόσμο στην νότια επαρχία της Τουρκίας, σύμφωνα με την Nalan Yasti, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου. 

Σάτυρος και Μαινάδα, ελληνορωμαϊκό ψηφιδωτό 3ου αιώνα μ.Χ.,
Hatay, Αντιόχεια, Τουρκία
Εθελοντικές οργανώσεις φωτογράφισαν σε υψηλή ανάλυση τα ψηφιδωτά και τα αρχαιολογικά εκθέματα του μουσείου, και τα δημοσίευσαν στο Internet μαζί με τις ανάλογες πληροφορίες εξηγώντας την αξία του εκθέματος καθώς και την μυθολογία γύρω από αυτό.

«Αυτοί που θα δουν τα εκθέματα στο Internet θα ωφεληθούν επιστημονικά από αυτά. Επίσης, αυτοί που δεν είχαν ακούσει ποτέ το όνομα Hatay, θα προσέλθουν στην περιφέρειά μας χάρη σε αυτή την διαδικτυακή παρουσίαση» ανέφερε η Yasti.


Επισημαίνοντας ότι ο ιστότοπος παρέχει πληροφορίες στην Αγγλική και Τουρκική γλώσσα, η έφορος του μουσείου τονίζει: «Πιστεύω ότι ο αριθμός των επισκεπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου του
Hatay θα αυξηθεί τόσο στο 2012 όσο και στα επόμενα χρόνια».

Σωτηρία, ψηφιδωτό πρώιμης βυζαντινής περιόδου, 5ος αιώνας,
Hatay, Αντιόχεια, Τουρκία
Η Yasti ανέφερε ότι το εικονικό μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 15 Δεκεμβρίου παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού, Ertuğrul Günay, λειτουργεί μετά από προετοιμασία ενός χρόνου.

40.000 εκθέματα του μουσείου

Η έφορος, που κάλεσε τους διαδικτυακούς επισκέπτες να προσέλθουν και να δουν από κοντά τον πολιτιστικό πλούτο του μουσείου, επισήμανε ότι υπάρχουν 40.000 εκθέματα σε αυτό.


«Το εικονικό μουσείο είναι όπως τα
trailer για τις κινηματογραφικές ταινίες. Τα trailers προωθούν τις ταινίες με τις πιο ελκυστικές σκηνές και ανθρώπους που παρουσιάζονται σε αυτές. Με τον ίδιο τρόπο, το εικονικό μουσείο θα γοητεύσει τους επισκέπτες του, που θα θελήσουν να επισκεφτούν κι από κοντά το μουσείο» αναφέρει η Yasti.

Το Hatay, που βρίσκεται στην νοτιότερη περιοχή της Τουρκίας δίπλα από την Συρία, είναι γνωστό για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του καθώς αποτέλεσε το σταυροδρόμι πολιτισμών. Η σύγχρονη πόλη πρόσφατα ανακηρύχθηκε η τέταρτη παγκόσμια πόλη γαστρονομίας από την UNESCO


Ωστόσο, το μισεί ο Indiana Jones: το Hatay αναφέρεται στην τρίτη ταινία της σειράς, Indiana Jones and the Last Crusade (1989) για να κατονομάσει το φανταστικό κρατίδιο που συνεργάζεται με τους Ναζί προκειμένου να εμποδίσουν τον Indy να βρει το Άγιο Δισκοπότηρο. Το πιο περίεργο από όλα είναι ότι στην ταινία το φανταστικό κρατίδιο εμφανίζεται στο ίδιο γεωγραφικό μέρος με το πραγματικό Hatay!

Το εικονικό μουσείο πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία κυβερνητικών φορέων και την χορηγία του παγκόσμιου γίγαντα της πληροφορικής IBM.


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια