Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Λούβρο πάει... Θεσσαλονίκη

Η μαρμάρινη προτομή του Γάλλου διαφωτιστή Βολταίρου, ένα από τα έργα του Ζαν Αντουάν Οντόν, που θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσ...

Η μαρμάρινη προτομή του Γάλλου διαφωτιστή Βολταίρου,
ένα από τα έργα του Ζαν Αντουάν Οντόν,
που θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσ/νίκης.
Δίνει σε πέντε μουσεία της πόλης έργα γλυπτικής, 100 σχέδια, πίνακες και τη λειψανοθήκη Σταυρού της Αλήθειας, προς ανταπόδοση για το «Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».


Με παράλληλες εκθέσεις σε πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης πρόκειται να ανταποδώσει το Μουσείο του Λούβρου την έκθεση με τίτλο «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η Αρχαία Μακεδονία», η οποία συνεχίζεται με εξαιρετική επιτυχία και διθυραμβικές αναφορές στον Τύπο μέχρι σήμερα. 


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα εκτεθούν έργα γλυπτικής από το Λούβρο. Τρία έργα του Ζαν Αντουάν Ουντόν (πορτέτα του Βολτέρου, του Ζαν Ζακ Ρουσό και του Ντενί Ντιτερό) και ένα του Ζακ Νικολά Ρετιέ ντε λα Τουρ (μπρούντζινο μενταγιόν Λουδοβίκου XV).


Τα γλυπτά αυτά θα πλαισιωθούν από γλυπτά φιλοσόφων από τη Μακεδονία με παράλληλες αναφορές στις επιρροές του Γαλλικού Διαφωτισμού από τους Έλληνες φιλοσόφους και αντιστρόφως της σύγχρονης Ελλάδας από τον Διαφωτισμό. Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα δοθεί προς έκθεση η λειψανοθήκη του Σταυρού της Αλήθειας, προέλευση από το Ζανκούρ, δώρο στον Καρλομάγνο.


Παραλλήλως, θα υπάρχουν εκθέματα και από τη συλλογή του Βυζαντινού σε μια θεματική που θα εξετάζει την εξέλιξη του Σταυρού ως συμβόλου πίστης. Μια σπουδαία συλλογή εκατό σχεδίων που φτιάχτηκαν από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα και έχουν ως θέμα τους ελληνικούς μύθους θα εκτεθούν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Η συλλογή αυτή προέρχεται από το τμήμα Γραφιστικών Τεχνών του Λούβρου. Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τένχης θα εκτεθεί ένας μεγάλος πίνακας του 1827. Πρόκειται για το έργο του Ογκίστ Βενσόν «Μετά τη σφαγή της Σαμοθράκης» που έχει διαστάσεις 2,74 Χ 3,42 μ.


Τέλος, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα εκτεθεί ο πίνακας του Ογκίστ Λελουάρ, «Η αποθέωση του Ομήρου», έργο το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο σαλόνι του 1841 και έχει διαστάσεις 1,47 Χ 1,95 μ.


Πηγή: Α. Λυκεσας, Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια