Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο Μουσείο το άγαλμα που βρήκε ο αγρότης στη Μεσαρά

Στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται από χθες, το άγαλμα που βρήκε στο χωράφι του αγρότης της Μεσαράς. Οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι...


Στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται από χθες, το άγαλμα που βρήκε στο χωράφι του αγρότης της Μεσαράς. Οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι είναι πολύ σημαντικό εύρημα της ελληνορωμαικής εποχής. Κλιμάκιο της ΚΓ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τη διευθύντρια Αθανασία Κάντα μετέβησαν  στη Γόρτυνα και παρέλαβαν το άγαλμα, προκειμένου να γίνει έρευνα σε βάθος αλλά και να έχει ασφαλή φύλαξη.






Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όπως είπε  η κ. Κάντα, πρόκειται για εύρημα ρωμαϊκής περιόδου, που απεικονίζει έναν έφηβο με ένδυμα χλαμύδα. Η ίδια ανέφερε ότι το εύρημα θα καθαριστεί, θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί επιστημονικά μέσα στις επόμενες μέρες.




Το άγαλμα ύψους 1 μέτρου και 20 εκατοστών βρέθηκε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Γόρτυνας στη Μεσσαρά Ηρακλείου και αμέσως ο αγρότης Γιώργος Λουπάκης, πατέρας 4 παιδιών, ειδοποίησε τον αρχαιοφύλακα της Γόρτυνας, ο οποίος έσπευσε στο χωράφι και στη συνέχεια ενημέρωσε με τη σειρά του την Κεντρική Αρχαιολογική Υπηρεσία στο Ηράκλειο. Ο αγρότης Γιώργος Λουπάκης με τη βοήθεια του πατέρα του και του αρχαιοφύλακα ανέσυραν από το χωράφι και έπλυναν το άγαλμα, ενώ το πρωτοφανές θέαμα προκάλεσε την έκπληξη αλλά και το ενδιαφέρον των διερχομένων, αλλά και των κατοίκων των γύρω οικισμών.


«Σε καμία περίπτωση δεν πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη να το αποκρύψω, όπως κάνουν άλλοι που καταληστεύουν και ξεπουλούν τον αρχαιολογικό μας πλούτο στο εξωτερικό», δήλωσε  ο αγρότης από το χωριό Μητρόπολη κρατώντας αγκαλιά το εύρημά του.




Πηγή:cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια