Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό νεκροταφείο στο νησί των Λωτοφάγων

Ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής στο κάστρο Borj el Kbir, στην σημερινή πρωτεύουσα του νησιού Houmt Souk   Μια τυχαία ανακάλυψη εκατό (100)...


Ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής στο κάστρο Borj el Kbir,
στην σημερινή πρωτεύουσα του νησιού Houmt Souk
 
Μια τυχαία ανακάλυψη εκατό (100) ρωμαϊκών τάφων έγινε πρόσφατα στην περιοχή el Kantra, στα βόρεια του νησιού Djerba της Τυνησίας.
Εργάτες της εταιρείας Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου της Τυνησίας (STEG - Tunisian Society of Electricity and Gas) ανακάλυψαν τους τάφους κατά την διάρκεια εργασιών στην περιοχή. Ένας εργαζόμενος της εταιρείας, αυτόπτης μάρτυρας την στιγμή της ανακάλυψης, επιβεβαίωσε ότι κατά την διάρκεια επισκευαστικών εργασιών σε αγωγό φυσικού αερίου, ήρθαν στο φως μαρμάρινα θραύσματα, κεραμική, υπολείμματα ρούχων, νομίσματα και ανθρώπινα οστά. Αρχικά, οι εργάτες δεν γνώριζαν ότι η περιοχή ήταν αρχαίο νεκροταφείο, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν αρχαιολόγοι ερεύνησαν τον χώρο.


Ο Τυνήσιος αρχαιολόγος, Youssef el Cherif, επιβεβαίωσε ότι οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή el Kantra έχουν άμεση σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο του Meninx. Το Meninx αποτέλεσε κατασκευαστικό κέντρο των Φοινίκων από τον 10ο αιώνα π.Χ.. Η στρατηγική του γεωγραφική θέση, σταυροδρόμι των αρχαίων εμπορικών δρόμων, αποτέλεσε τον λόγο που η πόλη εξελίχθηκε σε σημαντικό οικονομικό κέντρο της περιοχής υπό την Ρωμαϊκή κυριαρχία. Στο ζενίθ του, το Meninx ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και διέθετε θέρμες, αμφιθέατρο, θέατρο, βασιλική και πιθανότατα αγορά.  
Τοπικές παραδόσεις αναφέρουν ότι η Djerba είναι το νησί των Λωτοφάγων από το οποίο πέρασε ο Οδυσσέας κατά την περιπλάνηση του. Στην αρχαιότητα στο νησί υπήρχαν 3 πόλεις, σήμερα μάλιστα έχουν ανασκαφεί κατάλοιπα αρχαίου λιμανιού. Στον Μεσαίωνα πέρασε στην κυριαρχία των Ισπανών και αργότερα των Οθωμανών.
Ομάδα αρχαιολόγων θα διενεργήσει λεπτομερή έρευνα στα ευρήματα τις ερχόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια