Με την ευχή να ξεπεράσει η Ελλάδα γρήγορα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και με την επιβεβαίωση ότι η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα σέ...
Με την ευχή να ξεπεράσει η Ελλάδα γρήγορα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και με την επιβεβαίωση ότι η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα σέβεται τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην παραγωγή νέας γνώσης, οι εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EU-CHIC) έδωσαν σήμερα το στίγμα της συνάντησής τους.
Λίγες ώρες μετά τα σοβαρά επεισόδια που έπληξαν ιστορικά και όχι μόνο, κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, οι επιστήμονες εξέφρασαν τον σεβασμό τους, αλλά και την εμπιστοσύνη ότι οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν την κρίση- που δεν είναι μόνον ελληνική- όπως και στο παρελθόν ξεπέρασαν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος EU-CHIC, στο οποίο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από επιστημονικά ιδρύματα 11 χωρών: τη Σλοβενία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς, στο πρόγραμμα συμμετέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια και αντιπρύτανη Αντ. Μοροπούλου. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιστημονικής έρευνας.
Με την ευκαιρία της συνάντησης, οι εταίροι απηύθυναν έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμπεριλάβει και στο επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο, το «Horizon 2020», την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς η Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε να μην χρηματοδοτήσει την επιστημονική έρευνα για την προστασία των περίπου 25 εκατομμυρίων μνημείων που χρειάζονται τη βοήθεια των ειδικών. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται στο τέλος του χρόνου, γι' αυτό, όπως επισημάνθηκε, πρέπει να ασκηθεί πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται υπογραφές υπέρ της συμμετοχής της πολιτιστικής κληρονομιάς στο «Horizon 2020», τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Το πρόγραμμα προτείνει στρατηγικές, μεθοδολογίες και εργαλεία που θα βοηθήσουν την προστασία της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη και στις γείτονες χώρες. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται και να ελέγχονται συστηματικά όλοι οι ανθρώπινοι και φυσικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα μνημεία, βοηθώντας στη δημιουργία σχετικών οικονομικών επιλογών ώστε η διατήρησή τους να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβενίας, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνας, Ρόκο Ζάρνικ, επικεφαλής του προγράμματος EU-CHIC.
«Είναι χαρά και τιμή για το ΕΜΠ να είναι μέλος του προγράμματος, το οποίο έχει τόσα να προσφέρει όχι μόνο στις χώρες που συμμετέχουν αλλά και στον πολιτισμό διεθνώς. Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι μόνο υποχρέωση αλλά και σοβαρό καθήκον κάθε χώρας. Ένα προφανές δείγμα αυτού του εθνικού καθήκοντος για τη χώρα μας είναι ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα, που δεν αφορά μόνον τα εκθέματα, αλλά και τα θεμέλια του κτιρίου, τα οποία έχουν σεβαστεί την πολιτιστική κληρονομιά, όπως φαίνονται σε ορισμένα εκτεθειμένα σημεία». Με τις δηλώσεις αυτές ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Σίμος Σιμόπουλος, κάνοντας στη συνέχεια έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών: «Είναι άλλη η δουλειά του επιστήμονα και άλλη του πολιτικού. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι επιστήμονες είναι αυτοί που παρήγαγαν τον πλούτο που σήμερα αποκαλούμε κληρονομιά και την οποία καλούμαστε να διατηρήσουμε. Η ευθύνη των πολιτικών είναι να αφουγκράζονται τους λαούς, η δε επιτυχία τους συνίσταται στο να αντιλαμβάνονται σωστά τα μηνύματα και να προχωρούν στην κατάλληλη ανάπτυξη».
Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια