Το ελληνικό ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας, οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή και το κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο των Αγώνων αποτελού...
Το ελληνικό ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας, οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή και το κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο των Αγώνων αποτελούν τους θεματικούς άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η Έκθεση "Ολυμπία - Μύθος, λατρεία και αγώνες", η οποία θα ανοίξει στις 31 Αυγούστου 2012 στο Βερολίνο και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο παράρτημα Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (πρώτη παρουσίαση, Έρρωσο 27/10/2011).
Η Έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (παράρτημα Βερολίνου), τον εκθεσιακό χώρο "Martin-Gropius-Bau" στο Βερολίνο, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Ολυμπιακό και Αθλητικό Μουσείο του Κατάρ, θα παραμείνει στο Βερολίνο ως τις 7 Ιανουαρίου 2013, θα μεταφερθεί στην Ντόχα από το τέλος Μαρτίου 2013 ως τις 6 Ιουλίου 2013 ενόψει των εγκαινίων του Μουσείου, για να καταλήξει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα, το φθινόπωρο του ίδιου έτους.
Για τις ανάγκες της Έκθεσης, περισσότερα από 550 αντικείμενα θα μεταφερθούν από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και πολλά που θα εκτεθούν για πρώτη φορά.
Θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, το φυσικό περιβάλλον της Ολυμπίας, η κοινωνική λειτουργία και η σημασία του ιερού για την πολιτική οργάνωση της Ηλείας, οι ανασκαφές που γίνονται από το 1828 μέχρι σήμερα, με χάρτες, σχέδια και εργαλεία από το Γερμανικό Ινστιτούτο, το οποίο πραγματοποιεί ανασκαφές στην Ολυμπία από το 1875 και τις αρχαιολογικές συλλογές των μουσείων του Βερολίνου και αρχαία αντικείμενα που θα αποκαλύπτουν την εικόνα του ανθρώπου της εποχής, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο και του 2004 στην Αθήνα.
Στην σημερινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του παραρτήματος Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ελευθέριος Οικονόμου, ο Διευθυντής του "Martin-Gropius-Bau" καθηγητής Γκερεόν Σίβερνιχ, ο πρώην Πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου καθηγητής Χανς-Γιοάχιμ Γκέρκε, ο Διευθυντής του Ολυμπιακού και Αθλητικού Μουσείου του Κατάρ Κρίστιαν Γουόκερ, η Διευθύντρια Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Λαγογιάννη.
Οι ομιλητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που ένα όραμα τριών ετών πραγματοποιείται και μάλιστα στο πλαίσιο ολυμπιακής χρονιάς, ενώ ευχαρίστησαν την Ελλάδα που στήριξε την προσπάθεια, ακόμη και εν μέσω κρίσης.
Από γερμανικής και ελληνικής πλευράς τονίστηκε επανειλημμένα ότι η Έκθεση αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της ελληνογερμανικής συνεργασίας και ευκαιρία ενίσχυσης του διάλογου μεταξύ των λαών.
Ο εμπνευστής της Έκθεσης Ελευθέριος Οικονόμου εξέφρασε την ικανοποίησή του που μέσα από αυτή την Έκθεση εξασφαλίζεται η συνέχεια του έργου του Ιδρύματος στην παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού στις γερμανόφωνες χώρες, σε μια περίοδο με μηδενικό προϋπολογισμό για τέτοιες δραστηριότητες.
«Συνεχίζουμε ό,τι κάναμε πάντα. Και τα μαθήματα των Ελληνικών και την λειτουργία της Βιβλιοθήκης και την παρουσίαση Εκθέσεων και λογοτεχνικών έργων, παρά την κρίση. Εντείναμε μάλιστα τις προσπάθειές μας, για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια άλλη εικόνα της Ελλάδας στο γερμανικό κοινό. Οι Γερμανοί δεν βλέπουν σε μας μόνο κρίση, αλλά και πολιτισμό, ο οποίος μπορεί να φέρει τους δύο λαούς πολύ πιο κοντά», λέει ο κ. Οικονόμου και, αναφερόμενος στην Έκθεση, κάνει λόγο για ένα «τεράστιο πρότζεκτ-διάλογο με την Γερμανία», ενώ αναδεικνύει παράλληλα και την σημασία του ανοίγματος προς τον αραβικό κόσμο.
Εξηγεί ότι πρωταρχικό ρόλο διαδραμάτισε η παρουσία στο Κατάρ του Κρίστιαν Γουόκερ, ενός αρχαιολόγου ο οποίος έχει κάνει ανασκαφές στη Ολυμπία και σήμερα, ως επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, διαθέτει και τα ανάλογα κεφάλαια για μια έκθεση τέτοιων διαστάσεων, η οποία δεν θα κοστίσει απολύτως τίποτε στο ελληνικό Δημόσιο.
Σημαντικό εξάλλου θεωρεί ο κ. Οικονόμου και το γεγονός ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά την μεταφορά τόσων αντικειμένων από τα ελληνικά μουσεία προς το εξωτερικό.
«Θα υπάρχουν εκθέματα άγνωστα στο κοινό. Είναι εντυπωσιακό. Τα τελευταία δέκα χρόνια ανασκαφών δεν είναι γνωστά στο κοινό - ούτε καν στους αρχαιολόγους», επισημαίνει ο επικεφαλής του Ιδρύματος στο Βερολίνο.
Πηγή: Εφημερίδα "Express"
Δεν υπάρχουν σχόλια