Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Από την αρχαία Πέργη στην σημερινή Γενεύη!

Σαρκοφάγος που βρέθηκε από αστυνομικούς στην Αττάλεια το 2011 (φωτό αρχείου) Ρωμαϊκή σαρκοφάγος εντοπίστηκε σε αποθήκη της "Ελεύθ...


Σαρκοφάγος που βρέθηκε από αστυνομικούς
στην Αττάλεια το 2011 (φωτό αρχείου)

Ρωμαϊκή σαρκοφάγος εντοπίστηκε σε αποθήκη της "Ελεύθερης Ζώνης" στην Ελβετία, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών. Η σαρκοφάγος είχε ανακαλυφθεί και εξαχθεί παράνομα από αρχαιολογικό χώρο της περιφέρειας της Αττάλειας στην σημερινή Τουρκία.  


Η μαρμάρινη σαρκοφάγος φέρει γλυπτό διάκοσμο που αναπαριστά τους Δώδεκα άθλους του Ηρακλή και χρονολογείται το 2 μ.Χ.


Βρέθηκε από τελωνειακούς που διενεργούσαν ελέγχους στα αποθεματικά των tax-free αποθηκών στην Γενεύη σύμφωνα με τον Jean-Marc Renaud, επικεφαλή των ελβετικών τελωνειακών υπηρεσιών.


Σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα επιθυμεί την επιστροφή της σαρκοφάγου που πιστεύεται ότι προέρχεται από την αρχαία Πέργη, που βρίσκεται 22 χιλιόμετρα από την Αττάλεια.  


Η Πέργη ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη Μικρά Ασία πρωτεύουσα της Παμφυλίας. Βρισκόταν στις όχθες του Κέστρου ποταμού που ήταν πλωτός και καθιστούσε έτσι την πόλη παράλια. Κοντά στην Πέργη βρισκόταν ο περίφημος ναός της θεάς Αρτέμιδας της Περγαίας που αποτελούσε σπουδαίο ιερό και προς τιμή της οποίας γίνονταν ετήσιες εορτές.


Η Αγορά της αρχαίας Πέργης
Το 546 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Πέρσες Αχαιμενίδες όπου και παρέμειναν υπό τον έλεγχό τους μέχρι το 333 π.Χ. όπου η Πέργη παραδόθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο. Στη συνέχεια περιήλθε στο κράτος των Σελευκιδών, στο Βασίλειο της Περγάμου, και από αυτούς στους Ρωμαίους για να καταλήξει στους Βυζαντινούς. Κατά την ελληνιστική περίοδο η Πέργη αποτελούσε μία από τις ωραιότερες πόλεις της ανατολής στολισμένη με πολλά αξιόλογα ελληνιστικά και ρωμαϊκά κτίρια, θέρμες κ.λπ..


Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους την πόλη επισκέφθηκαν ο ισαπόστολος Παύλος, ο Ευαγγελιστής Μάρκος και ο Βαρνάβας οι οποίοι και κήρυξαν τον Χριστιανισμό.


Ερείπια της πόλης βρίσκονται σήμερα κοντά στην Αττάλεια, στα οποία ξεχωρίζουν τα τείχη της ακρόπολης της Πέργης μια πύλη θριάμβου, το μεγαλοπρεπές θέατρο, το στάδιο και πολλοί ναοί. Επίσης έχουν βρεθεί πολλά νομίσματα με αναπαράσταση το ιερό της Αρτέμιδας καθώς και πολλές αρχαίες επιγραφές.


Οι ελβετικές αρχές έχουν κατασχέσει την σαρκοφάγο ενώ έχουν κληθεί οι εισαγγελείς της Γενεύης, για διερεύνηση της υπόθεσης.


Πηγή: Hurriyet Daily News, Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια