Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγος πληρώνει το τίμημα της κλοπής

Οι ανασκαφές στο Göbeklitepe διενεργήθηκαν από γερμανική αρχαιολογική ομάδα O Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ertuğrul ...


Οι ανασκαφές στο Göbeklitepe διενεργήθηκαν
από γερμανική αρχαιολογική ομάδα

O Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ertuğrul Günay δήλωσε ότι το κόστος αγοράς ενός λίθινου κεφαλιού ηλικίας 11.000 ετών, το οποίο κλάπηκε από το Göbeklitepe της ανατολικής περιφέρειας της Şanlıurfa της Τουρκίας, πληρώθηκε από τον Klaus Schmidt,  Γερμανό αρχαιολόγο και επικεφαλής των ανασκαφών.


Ο Günay ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο διενεργεί έρευνες για την πορεία του λίθινου κεφαλιού από την Τουρκία στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι «Οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού χώρου πλήρωσαν την αξία του έργου, καθώς ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής είναι ο πλέον υπεύθυνος στο να παρέχει ασφάλεια στην ανασκαφική περιοχή».


Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου επισήμαναν ότι τα χρήματα που πληρώθηκαν για την απόκτηση του πολύτιμου αρχαίου αγάλματος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του αλλά ο Schmidt πλήρωσε την αξία για την οποία ήταν ασφαλισμένο, δηλαδή το ποσό των 150.000 τουρκικών λιρών.


Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού συμπληρώνει: 
«Στις ανασκαφές στο Göbeklitepe, η προστασία της ανασκαφικής περιοχής όπως και οι εγκαταστάσεις και το υλικό που βρίσκονται εκεί είναι υπό την ευθύνη του επικεφαλής της ανασκαφής. Μαζί με τους φύλακες, η περιοχή προστατεύεται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Το Göbeklitepe είναι γνωστό ως ένα από τα αρχαιότερα μνημεία παγκοσμίως, κατέχοντας σημαντική θέση στην ιστορία της ανθρωπότητας και στην αρχαιολογία. Η περιοχή είναι επίσης υποψήφια για να εισαχθεί στην λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».


Πηγή: Hurriet Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια