Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καινούργια αρχαιολογικά ευρήματα στο Βουθρωτό Β. Ηπείρου

Βουθρωτό H αρχαιολογική αποστολή στο Βουθρωτό της Βορείας Ηπείρου έχει δώσει εντυπωσιακά ευρήματα φέτος. Ενώ πιστεύετε πως το Βουθρωτό ...


Βουθρωτό

H αρχαιολογική αποστολή στο Βουθρωτό της Βορείας Ηπείρου έχει δώσει εντυπωσιακά ευρήματα φέτος. Ενώ πιστεύετε πως το Βουθρωτό είναι μια πόλη του 7ου αιώνα π.Χ. εντούτοις η πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως προϊστορικά ευρήματα.


Όπως δήλωσε και ο διευθυντής της αμερικανικής αποστολής Ντέιβιντ Χερνάντεζ από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame η περιοχή είναι γεμάτη από παλαιολιθικά και νεολιθικά αντικείμενα, κόκκαλα, κεραμικά και άλλα. Αν και για αυτά τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ανασκαφές ακόμα, πάρα μόνο επιφανειακές έρευνες, λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους που καλύπτεται από νερό, στο μέλλον θα υπάρξει πιο στοχευμένη προσπάθεια προς σε αυτή την κατεύθυνση.


Ο Ντέιβιντ Χερνάντεζ αναφέρει ότι η έρευνα σε αυτή την αποστολή για πρώτη φορά έχει συγκεντρώσει 55 ειδικούς, μεταξύ των οποίων αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, βιοαρχαιολόγοι, γενετιστές, ιστορικοί, φοιτητές από την Αλβανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ουγγαρία, Ελλάδα , Τσεχία, κ.λπ..


Οι αρχαιολόγοι λένε ότι έχουν ανακαλύψει μια σειρά από εισαγόμενες στήλες μάρμαρου και έχουν καταφέρει να βγάλουν από τα ερείπια κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ένα ξύλινο αντικείμενο που έχει αναγνωριστεί ως ένα άροτρο του 7ου αιώνα π.Χ.. 


Αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη τέτοιας αξίας στην περιοχή των Βαλκανίων και το πρώτο ξύλινο αντικείμενο που εντοπίζεται σε τόσο πρώιμο στρώμα γύρο στα 6,5 μέτρα βάθος.


Το άροτρο που περιέργως έχει διατηρηθεί βυθισμένο στο νερό στα πρώην παράλια της πόλης, αλλά και άλλα ευρήματα από αυτό το στρώμα φανερώνουν για πρώτη φορά τα πρώτα χρόνια ζωής του Βουθρωτού. Τα ευρήματα αγγειοπλαστικής και κερμάτων καταγράφουν επίσης σημαντικές περιόδους της αρχαίας πόλης της Χαονίας. Τα επίπεδα ήταν αρκετά πλούσια σε κεραμικά από όλη την λεκάνη της Μεσογείου, ενισχύοντας τον ρόλο των εμπορικών ανταλλαγών στην πόλη κατά την αρχαιότητα.


Έκπληκτοι έμειναν οι ειδικοί όταν μέσα στα ερείπια βρέθηκαν ζωγραφισμένα αγγεία που χρονολογούνται τον 3-4 αιώνα π.Χ αμφορείς και πήλινα αγγεία καθημερινής χρήσης που περιλαμβάνουν και κεραμικά ζωγραφισμένα ως αληθινά έργα τέχνης.


Στο τέλος αυτής της αποστολής, περίπου 250 νομίσματα διαφόρων περιόδων, μέρη από γλυπτά, ως επί το πλείστον χέρια και πόδια, μια ατελής Ρωμαϊκή επιγραφή, χάλκινα αντικείμενα, σπάτουλες, πόρπες, κοσμήματα, γυάλινα δοχεία, μια μεσαιωνική σφυρίχτρα που πιθανότατα χρησιμοποιείτο για κάλεσμα των γερακιών, θα είναι τα υλικά που θα αναλυθούν από ειδικούς κατά τη διάρκεια του έτους για να προστεθούν και αυτά με τη σειρά τους στην ιστορία της αρχαίας πόλης του Βουθρωτού.




Πηγή: Himara

Δεν υπάρχουν σχόλια