Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ανασκαφή στο ρωμαϊκό Maryport της Μ. Βρετανίας

Η ομάδα ανασκαφής ξεκίνησε τις εργασίες της στο Maryport της Μ. Βρετανίας, στο Τείχος του Αδριανού. Ομάδα με επικεφαλείς τον καθηγητή...


Η ομάδα ανασκαφής ξεκίνησε τις εργασίες της
στο Maryport της Μ. Βρετανίας,
στο Τείχος του Αδριανού.

Ομάδα με επικεφαλείς τον καθηγητή Ian Haynes του Πανεπιστημίου Newcastle και τον βραβευμένο ως "Αρχαιολόγο της Χρονιάς" από το περιοδικό Current Archaeology, Tony Wilmott, έχει ξεκινήσει τις εργασίες στο Maryport της Μ. Βρετανίας.


Η φετινή ανασκαφή προβλέπεται να διαρκέσει 10 εβδομάδες στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής περιόδου. Πέρυσι, το καλύτερα διατηρημένο σύνολο ρωμαϊκών στρατιωτικών βωμών που έχει βρεθεί ποτέ στην Μ. Βρετανία - αφιερωμένο από στρατιωτικούς διοικητές από όλη την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,  ανακαλύφθηκαν στο Maryport το 1870 και εκτίθενται στο Senhouse Roman Museum - αποδείχθηκε ότι είχαν θαφτεί σε γιγάντιους λάκκους, για να υποστηρίξουν ένα τεράστιο ξύλινο οικοδόμημα, το οποίο καταλαμβάνει το υψηλότερο σημείο της κορυφογραμμής με θέα το Solway και το Ρωμαϊκό φρούριο του Maryport.


Στόχος της φετινής ανασκαφής 


Το 2011, μόνο ένα μέρος του κτιρίου (ή των κτιρίων), που χτίστηκε πάνω στα θεμέλια των βωμών του 2ου αιώνα αποκαλύφθηκε. Οι εργασίες του τρέχοντος έτους έχουν ως στόχο να αποκαλύψουν την πλήρη διάταξη του κτιρίου και να διασφαλίσει όποιες αποδείξεις υπάρχουν όσον αφορά την ακριβή χρονολόγηση και τη λειτουργία το.


Το φετινό πρόγραμμα θα κοστίσει λίγο περισσότερο από 100.000 £, από τις οποίες οι 60.000 £ παρέχονται από το ειδικό ταμείο του  Senhouse Roman Museum, ενώ το υπόλοιπο παρέχετε σε είδος από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Η ομάδα περιλαμβάνει αρχαιολόγους και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και 42 τοπικούς εθελοντές.


Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μέρος του Τείχους του Αδριανού, Παγκόσμιο Πολιτιστικό Μνημείο Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ιδιοκτησία του Hadrian’s Wall Trust και αποτελεί μέρος του σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης του Roman Maryport.


Ο καθηγητής Ian Haynes δήλωσε: "Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ανασκάψουμε στο Maryport πάλι. Τα αποτελέσματα της έρευνας του περασμένου καλοκαιριού ήταν εξαιρετικά σημαντικά.


Μέχρι την περυσινή ανασκαφή ήταν παγκοσμίως αποδεκτό από τους Ρωμαίους λόγιους ότι οι 17 πέτρινοι βωμοί του Maryport που βρέθηκαν το 1870 στο χώρο - το μεγαλύτερο σύνολο Ρωμαϊκών βωμών της Μ. Βρετανίας- είχαν ενταφιαστεί ως μέρος μιας θρησκευτικής τελετής. Τώρα αποδεικνύεται ότι είχαν επαναχρησιμοποιηθεί στα θεμέλια ενός μεγάλου ρωμαϊκού ξύλινου κτιρίου ή κτιρίων.


Ρωμαϊκοί στρατιωτικοί βωμοί, αφιερωμένοι από διοικητές του Αυτοκρατορικού στρατού,
βρέθηκαν θαμμένοι στο Maryport το 1870
Φέτος ανασκάπτουμε σε μια ευρύτερη περιοχή σε σχέση με πέρυσι - περίπου 400 τετραγωνικά μέτρα - και για διπλάσιο χρόνο, που σημαίνει ότι μπορούμε να εμπλέξουμε περισσότερους τοπικούς εθελοντές, και να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον αριθμό των ξύλινων κατασκευών, το μέγεθός τους και την ημερομηνία χρονολόγησής τους.
Πρέπει να μάθουμε για ποιο λόγο χρησιμοποιούνταν τα κτίρια καθώς και για το αν το καμπυλωτό χαντάκι που ανακαλύψαμε το 2011 έχει κάποια σχέση με αυτά. Ψάχνουμε επίσης για στοιχεία σχετικά με τις τεχνικές που ακολούθησαν προηγούμενοι αρχαιολόγοι που ανάσκαψαν στην περιοχή."


Αναπτυγμένο πλαίσιο για έρευνα


Οι βωμοί βρέθηκαν θαμμένοι
σε τεράστιους λάκκους
Υπάρχει ένα καλά αναπτυγμένο πλαίσιο για την έρευνα της τοποθεσίας που προσδιορίζει σαφείς προτεραιότητες για την αρχαιολογική έρευνα και αντικατοπτρίζει τις στρατηγικές έρευνας που πρέπει να ακολουθηθούν τόσο για τη βορειοδυτική περιοχή όσο και για το Τείχος του Αδριανού.


Η ανασκαφή είναι ένα από τα βασικά στοιχεία στο θερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Senhouse Roman Museum, που περιλαμβάνει κάτι για όλους. Θα υπάρχουν ξεναγήσεις στην ανασκαφή, ομιλίες και διαλέξεις, παρουσίαση των ευρημάτων και επισκέψεις σχολείων.


Ο Nigel Mills, διευθυντής διαχείρισης και πρόσβασης του ειδικού ταμείου του Τείχους του Αδριανού, δήλωσε: «Η ανασκαφή είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον για το Maryport πάλι. Ανυπομονούμε να δούμε αυτό το χώρο να αναπτύσσεται με την πάροδο των ετών.


Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τους Ρωμανο-βρετανικούς οικισμούς αμάχων, καθώς οι γεωφυσικές έρευνες στο Maryport που ανατέθηκαν από το Senhouse Museum Trust δείχνουν ότι ο οικισμός έξω από το φρούριο του Maryport είχε μια εξαιρετικά περίπλοκη δομή, σημαντικού μεγέθους και πολύ καλά διατηρημένη.»


Στοιχεία από το Maryport και από παρόμοιους αρχαιολογικούς χώρους υποδεικνύουν ότι πρόκειται για πολυπολιτισμικούς οικισμούς, οι οποίοι καταλαμβάνονταν από ανθρώπους από όλη την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που κέρδισαν το δικαίωμα να ζουν και να διαχειρίζονται τις προμήθειες τους ως αντάλλαγμα των υπηρεσιών τους για τον στρατό και ενεργώντας ως μεσάζοντες για το εμπόριο σε όλη την Αυτοκρατορία.


Η ανασκαφή έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη 14 Αυγούστου.




Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια