Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε πολιτιστική κυψέλη έχει μετατραπεί το αρχαίο τείχος Νισύρου

Απονομή του επαίνου της ΕUROPA NOSTRA την Κυριακή για την εξαιρετική αναστήλωση Η απονομή του επαίνου της ΕUROPA NOSTRA για το έργο τη...


Απονομή του επαίνου της ΕUROPA NOSTRA
την Κυριακή για την εξαιρετική αναστήλωση

Η απονομή του επαίνου της ΕUROPA NOSTRA για το έργο της αποκατάστασης, της διαμόρφωσης και της ανάδειξης του αρχαίου τείχους της Νισύρου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα της κλασικής αρχαιότητας στη νησιωτική Ελλάδα θα γίνει την Κυριακή 29 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο του Παλαιοκάστρου της Νισύρου. 


Στην τελετή, που θα γίνει παρουσία της γενικής γραμματέως Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη η απονομή θα γίνει από τον κ. Κώστα Καρρά, αντιπρόεδρο της Εuropa Nostra και ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.


Η «εξαιρετική ποιότητα της αναστήλωσης, η οποία μετέτρεψε το αρχαίο τείχος σε πολιτιστική κυψέλη της θερινής ζωής της Νισύρου», αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρ΄ ότι αυτό το βραβείο δεν έχει οικονομικό αντίκρισμα, η φήμη, που προσδίδει στο μνημείο και το νησί της Δωδεκανήσου είναι ανεκτίμητης σημασίας. Να σημειωθεί εξάλλου ότι ο έπαινος για το αναστηλωτικό έργο του αρχαίου τείχους της Νισύρου δόθηκε το 2010 από την ΕUROPA NOSTRA, τη μη κυβερνητική ευρωπαϊκή οργάνωση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην κατηγορία «Συντήρηση». 


Από τον 4ο π.Χ. αιώνα χρονολογείται το αρχαίο τείχος της Νισύρου, το οποίο σώζεται σε ύψος 10 μέτρων περίπου και περικλείει έκταση 130 στρεμμάτων δεσπόζοντας έτσι στο λόφο του Παλαιοκάστρου στο νότιο άκρο του σημερινού οικισμού του Μανδρακίου. Πύργοι και μεταπύργια εναλλάσσονται στο σύστημα τοιχοποιίας του αρχαίου τείχους που ποικίλει (τραπεζιόσχημο, ψευδοϊσόδομο ορθογώνιο, ακανόνιστο τραπεζιόσχημο), ενώ για την οικοδόμηση χρησιμοποιήθηκε ο ντόπιος ηφαιστειογενής βασαλτικός ανδεσίτης, ένα ιδιαίτερα σκληρό πέτρωμα μελανού χρώματος. 


Στο πλαίσιο του έργου αναστηλώθηκαν συνολικά τρεις πύργοι, έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί και αποχωματώσεις, διαμορφώθηκαν διαδρομές επισκεπτών, χτίστηκαν πετρόκτιστοι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες και έγινε ο φωτισμός του κάστρου.


Το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου τείχους της Νισύρου χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου (2003-2008) και εκτελέσθηκε από την ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με αυτεπιστασία. Υπεύθυνοι του έργου ήταν η κυρία Μελίνα Φιλήμονος-Τσοποτού, προϊσταμένη τότε της ΚΒ΄ Εφορείας και η αρχιτέκτων κυρία Άννα Αποστόλου ενώ σύμβουλος στα στατικά θέματα ήταν ο πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Ζάμπας. Εξάλλου η ααναστήλωση συνεχίζεται με την αποκατάσταση του μεταπυργίου ΤΑ2, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» (ΕΣΠΑ).


Την εκδήλωση της Κυριακής είναι συνδιοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και του Δήμου της Νισύρου.






Πηγή: Μ. Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια