Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιστορικοί μύθοι και αλήθειες

Η αλήθεια πίσω από τους πιο διάσημους ιστορικούς μύθους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του έπους του Ομήρου, Ιλιάδα, διερευνάται από δύο μ...


Η αλήθεια πίσω από τους πιο διάσημους ιστορικούς μύθους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του έπους του Ομήρου, Ιλιάδα, διερευνάται από δύο μελετητές που έχουν αναλύσει τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων των μύθων συγκρίνοντάς τες με πραγματικές συνθήκες ζωής των κοινωνικών συνόλων.


Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Europhysics Lette (EPL), οι Pádraig Mac Carron και Ralph Kenna από το Πανεπιστήμιο Coventry, πραγματοποίησαν λεπτομερείς αναλύσεις στο κείμενο της Ιλιάδας, στο αγγλικό ποίημα, Beowulf, και στο Ιρλανδικό έπος, Táin Bó Cúailnge.

Σύγκριση διάσημων μύθων με έργα φαντασίας

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες και στους τρεις μύθους ήταν σύμφωνες με εκείνες που παρατηρούνται σε πραγματικές συνθήκες ζωής των κοινωνικών συνόλων. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι ερευνητές συνέκριναν τους μύθους με τέσσερα γνωστά έργα φαντασίας - Les Miserables, Richard III, Fellowship of the Ring (Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού) και Harry Potter (Χάρι Πότερ) - και βρήκαν σαφείς διαφορές.

«Δεν μπορώ πραγματικά να σχολιάσω τόσο πολύ συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν λέμε ότι αυτό ή εκείνο πραγματικά συνέβη, ή ακόμα και ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που απεικονίζονται σε αυτές τις ιστορίες είναι πραγματικά πρόσωπα. Λέμε όμως ότι η συνολική κοινωνία και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χαρακτήρων φαίνονται ρεαλιστικές», είπε ο Mac Carron.

Χαρτογράφηση της αλληλεπίδρασης των χαρακτήρων

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές δημιούργησαν μια βάση δεδομένων για κάθε μία από τις τρεις ιστορίες και χαρτογράφησαν τις αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων. Υπήρχαν 74 χαρακτήρες που προσδιορίζονται στο Beowulf, 404 στην Táin και 716 στην Ιλιάδα.

Σε κάθε χαρακτήρα έχει αποδοθεί ένας αριθμός ή βαθμός, με βάση το πόσο δημοφιλής ήταν, ή πόσες συνδέσεις έχει με άλλους χαρακτήρες. Οι ερευνητές στη συνέχεια μέτρησαν πόσο αυτοί οι βαθμοί διανέμονται σε ολόκληρο το δίκτυο.

Τα είδη των σχέσεων που υπήρχαν μεταξύ των χαρακτήρων αναλύθηκαν, επίσης, με τη χρήση δύο ειδικών κριτηρίων: την φιλικότητα και την εχθρότητα.

Φιλικοί σύνδεσμοι δημιουργήθηκαν ανάμεσα σε χαρακτήρες που είχαν σχέση μεταξύ τους, μιλούσαν μεταξύ τους, μίλησαν για έναν άλλο χαρακτήρα ή όταν ήταν σαφές ότι γνωρίζουν ο ένας τον άλλο φιλικά. Εχθρικές συνδέσεις έγιναν, αν δύο χαρακτήρες έρχονταν σε σύγκρουση ή όταν ένας χαρακτήρας εμφανίζεται με εχθρότητα εναντίον κάποιου άλλου που γνωρίζουν.

Ομοιότητα με την πραγματική ζωή

Οι τρεις μύθοι παρουσιάζουν ομοιότητες με τα πραγματικά κοινωνικά δίκτυα, καθώς έφεραν παρόμοιες κατανομές βαθμών. Η τάση του χαρακτήρα να αλληλεπιδράσει με ένα χαρακτήρα παρόμοιας δημοτικότητας ορίστηκε από τους ερευνητές ως «Assortativity». Εάν οι χαρακτήρες είναι ευάλωτοι σε στοχευμένες επιθέσεις, αυτό σημαίνει ότι αν αφαιρέσετε έναν από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες του μύθου, αυτό θα οδηγήσει σε συνολική κατάρρευση του κοινωνικού δικτύου – πράγμα που δεν φαίνεται να συμβαίνει στο φανταστικό μυθιστόρημα.

Από τους τρεις μύθους, η Táin είναι η λιγότερο πιστευτή στο κοινό. Αλλά οι Mac Carron και Kenna διαπίστωσαν ότι η εμφανής προσποίηση του  μύθου μπορεί να εντοπιστεί σε μόλις 6 από τους 404 χαρακτήρες.

 «Όσον αφορά τις κατανομές των βαθμών, και οι τρεις μύθοι ανταποκρίνονται σαν να συνέβαιναν σε πραγματικά κοινωνικά σύνολα. Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση των ιστοριών φαντασίας.» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν στοιχεία σε κάθε έναν από τους μύθους που είναι σαφώς φανταστικά, όπως ο χαρακτήρας του Beowulf που σκοτώνει ένα δράκο. Ωστόσο, τονίζουν ότι εξετάζουν την δομή της κοινωνίας που παρουσιάζεται στον μύθο και όχι συγκεκριμένα γεγονότα. Ιστορικά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι ορισμένα στοιχεία από τους μύθους, όπως συγκεκριμένες τοποθεσίες, μνημεία και χαρακτήρες, είναι πιθανόν να υπήρχαν.

Η πλήρης ακαδημαϊκή δημοσίευση με τίτλο «Universal Properties of Mythological Networks» είναι διαθέσιμη για λήψη εδώ.



Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια