Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η «Ολυμπία» μάς ενώνει απέναντι στη κρίση

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας εν μέσω των συντελεστών της έκθεσης για τους  ...

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων,
Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας
εν μέσω των συντελεστών της έκθεσης για τους
 Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο μπροστά στην
αναπαράσταση του αετώματος του ναού του Διός.

«Η κρίση, που είναι η σκληρή πραγματικότητα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μέσα από τέτοιες εκθέσεις τον πολιτισμό μας πρεσβευτή για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας που βάλλεται από πολλές πλευρές». Αυτή ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον πολιτισμό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Βερολίνο για την έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες».



 Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο Μουσείο Μάρτιν Γκρόπιους και είναι η μεγαλύτερη, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για την Ολυμπία στο εξωτερικό περιλαμβάνοντας περισσότερα από 800 εκθέματα από σημαντικά μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

«Χάρη σ΄αυτήν μας δίνεται η ευκαιρία, στην Ελλάδα και στη Γερμανία, να θυμηθούμε πως η Ολυμπία μας ενώνει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Αλλωστε, για την οργάνωσή της έχουν συνεργασθεί πλην του ελληνικού υπουργείου, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Martin Gropius Bau ενώ αρχαιότητες προέρχονται επίσης από την Συλλογή Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων Βερολίνου, από το Λούβρο και από τα Μουσεία του Βατικανού.

Η έκθεση στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με 564 αντικείμενα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο εξωτερικό από τα Μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Νομισματικό ανατρέχει στις απαρχές της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων και προσφέρει την δυνατότητα να κατανοηθεί το φαινόμενο σε όλη την πολιτιστικοϊστορική του διάσταση. Πρόκειται για το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για το Βερολίνο, που θα μπορούσε, όπως είπε διευθυντής του Μουσείου κ. Γκέρεον Ζίβερνιχ να αποτελέσει «αφετηρία μελλοντικών κοινών εγχειρημάτων στον τομέα του πολιτισμού».
«Είναι σαν όνειρο που πραγματοποιήθηκε», ανέφερε και ο καθηγητής Χανς Γιόακιμ Γκέχρκε, τέως πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για τη διοργάνωση της έκθεσης, η οποία «βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από μοναδικά εκθέματα που θα σας κόψουν την ανάσα». 

Για το σπουδαίο ανασκαφικό έργο, που επιτελείται με τη συμβολή των γερμανών αρχαιολόγων στην Ολυμπία αλλά και για τη συνεργασία των δύο χωρών μίλησε η διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου κυρία Μαρία Βλαζάκη, σημειώνοντας ότι μέσα από την έκθεση «ανασυντίθεται η εικόνα της Ολυμπίας σε ομόκεντρους κύκλους». Ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο κ. Ελευθέριος Οικονόμου επισήμανε από την πλευρά του, τη μοναδικότητα της έκθεσης λέγοντας ότι ποτέ δεν έχουν παρουσιαστεί η αρχαία Ολυμπία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε τέτοιο μεγάλο φάσμα και με τέτοια πληθώρα εκθεμάτων.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 7 Ιανουαρίου του 2013.



Πηγή: Μαρία Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια