Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το «Ναυτίλος» ολοκλήρωσε τις έρευνές του στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου

Tο αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος» Μετά από 15 μέρες, το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος» ολοκλήρωσε σήμερα τις έρευνες...

Tο αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος»

Μετά από 15 μέρες, το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος» ολοκλήρωσε σήμερα τις έρευνες που διεξήγαγε στο υποθαλάσσιο βουνό Ερατοσθένης, το οποίο ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας εντοπίσει δύο ναυάγια άγνωστης μέχρι στιγμής χρονολογίας και αρχαιολογικής αξίας, αλλά και αριθμό αμφορέων και αγαλμάτων. 



Για τα ανευρεθέντα ναυάγια εικάζεται ότι το ένα είναι της ελληνιστικής περιόδου και το δεύτερο της περιόδου της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του υποθαλάσσιου βουνού Ερατοσθένης ανοικτά της Πάφου. Ειδικά για το πλοίο της ελληνιστικής περιόδου εικάζεται ότι μετέφερε προϊόντα από την Ελλάδα προς την Κύπρο ή και αντίστροφα, καθώς στον βυθό εντοπίστηκαν αμφορείς της περιόδου αυτής. 



Το «Ναυτίλος» επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο οποίος συνοδευόμενος από παράγοντες του Δήμου ξεναγήθηκε στο σκάφος και ενημερώθηκε για τις έρευνες και τα ευρήματα. Ο κ. Βέργας παρέδωσε αναμνηστικά δώρα στην επικεφαλής της αποστολής και στον αμερικανό Ωκεανογράφο Ρόμπερτ Μπάλαρντ. Σε δηλώσεις του ο κ. Βέργας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση των ερευνών του «Ναυτίλου».

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τα πολύ κατά αποτελέσματα, ευχαριστούμε τον κ. Μπάλαρντ για τις προσπάθειες που έχουν γίνει, τις ανακαλύψεις που έχουν γίνει και για την ανάδειξη και τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», πρόσθεσε ο κ. Βέργας. 

Δήλωσε ότι σε συνομιλία που είχε με τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ τού ανέφερε «πως μέσα από τις έρευνες εντοπίστηκαν δύο ναυάγια άγνωστης μέχρι στιγμής χρονολογίας και αρχαιολογικής αξίας. Ο κ. Μπάλαρντ μού ανέφερε πως εντόπισαν αριθμό αμφορέων και αγαλμάτων και μάλιστα με παρότρυνε να παρακολουθήσω σχετικό βίντεο

Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ χαρακτήρισε πολύ σπουδαίες τις ανακαλύψεις που έκανε στην κυπριακή ΑΟΖ. 

«Ανακαλύψαμε πολύ σπουδαία πράγματα, θα ήθελα πάρα πολύ να ξαναέρθω να κάνω έρευνες. Τα ευρήματα τα έχουμε καταγράψει και θα επικοινωνήσουμε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου», πρόσθεσε ο κ. Μπάλαρντ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις έρευνες του «Ναυτίλου» και τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρία Χατζηκωστή δήλωσε ότι «όταν οι υπεύθυνοι της έρευνας παραχωρήσουν όλα τα επίσημα στοιχεία για τα ευρήματα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, τότε θα αξιολογηθούν»

Στο σκάφος επιβαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Από την ημέρα που το σκάφος ξεκίνησε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ στο Ναυτίλος επέβαινε και λειτουργός σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου.

Το σκάφος θα παραμείνει σήμερα ανοιχτά της Πάφου και από αύριο θα κατευθυνθεί στην Τουρκία για να συνεχίσει τις έρευνές του.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος , CretaLive 

Πηγή video: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια