Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Νέα» γλώσσα αποκάλυψε μυστηριώδης επιγραφή

Επιγραφή από τον όγδοο αιώνα π.Χ. γραμμένη σε άγνωστη γλώσσα βρέθηκε σε ανασκαφή στην περιοχή Ziyarettepe της Τουρκίας και έχει προκαλέσει ...


Επιγραφή από τον όγδοο αιώνα π.Χ. γραμμένη σε άγνωστη γλώσσα βρέθηκε σε ανασκαφή στην περιοχή Ziyarettepe της Τουρκίας και έχει προκαλέσει ενθουσιασμό μεταξύ των επιστημόνων.


«Η επιγραφή που βρέθηκε στο Ziyarettepe είναι αρκετά σημαντική. Οι πρώτες αξιολογήσεις και προσπάθειες μετάφρασης της επιγραφής έγιναν στην Αγγλία. Ωστόσο, οι πρώτες ανακοινώσεις θα γίνουν στο μουσείο μας στην Τουρκία», δήλωσε ο Nevin Soyukaya, διευθυντής του Μουσείου Diyarbakır, που επιβλέπει την ανασκαφή.

Ο Soyukaya ανέφερε ότι η ανασκαφή στο Ziyarettepe αποκάλυψε πολλές νέες γνώσεις. «Η ανθρώπινη ιστορία επαναλαμβάνεται σε κάθε ανασκαφή, λένε οι επιστήμονες. Η περιοχή παρέχει σημαντικές γνώσεις, και αυτά τα σημαντικά ευρήματα θα εκτεθούν στο Μουσείο Diyarbakır».

Ο Δρ. Timothy Matney, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Akron στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι ο οικισμός του Ziyarettepe, που αποτελείται από 32 στρέμματα κοντά στον Τίγρη ποταμό, χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. έως το 700 π.Χ., καθιστώντας το έναν από τους παλαιότερους οικισμούς. «Ήταν ένα σημαντικό κέντρο για τους Ασσύριους. Ήταν κυβερνητικό κέντρο και μέρος φιλοξενίας του ασσυριακού στρατού, οπότε υπήρχε ένα μεγάλο παλάτι, μόνιμη κατοικία του κυβερνήτη. Εμείς το αποκαλύψαμε, και η επιγραφή βρέθηκε στα καμένα ερείπια της αίθουσας του θρόνου του παλατιού στο κέντρο των Ασσυρίων, Tuşhan».

Πιθανότητες για μια νέα γλώσσα

Ο μεταφραστής της επιγραφής, ο Δρ. John MacGinnis του Πανεπιστημίου του Cambridge, είπε ότι η επιγραφή συντάχθηκε στην ασσυριακή σφηνοειδή γραφή και είναι πολύ σημαντική για ιστορικούς και αρχαιολόγους. Η μετάφραση της επιγραφής διήρκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε. «Τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν ονόματα γυναικών στο κείμενο. Είναι πολύ πιθανό ότι πρόκειται για ονόματα γυναικών που κάποτε εργαζόταν στο Tuşhan».


Λεπτομέρεια από την επιγραφή που βρέθηκε στο Ziyaret Tepe. Χαραγμένη με χαρακτήρες σφηνοειδούς γραφής,η επιγραφή αποτελείται από μια λίστα με ονόματα γυναικών, πολλά από τα οποία φαίνεται να είναι γραμμένα σε μια άγνωστη μέχρι στιγμής γλώσσα.
Σύμφωνα με τον ίδιο το πιο περίεργο στοιχείο ήταν ότι τα ονόματα της επιγραφής δεν ήταν Ασσυρίων. «Για να καταλάβω αρχικά τι συμβαίνει, ήμουν σε επαφή με πολλούς συναδέλφους και ειδικούς προκειμένου να συγκρίνω τις λέξεις με πολλές γλώσσες της Μέσης Ανατολής. Αλλά αυτή η γλώσσα δεν ταιριάζει με καμία από αυτές. Για παράδειγμα, δεν είναι Περσικά, Ελάμ, Αιγυπτιακά, Αραβικά, Εβραϊκά ή Αραμαϊκά».

Ανέφερε ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι τα ονόματα αυτά να ανήκαν σε Shubrians. «Η Shubria ήταν ένα από τα ονόματα της περιοχής αυτής πριν έρθουν εδώ οι Ασσύριοι». Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τον MacGinnis, είναι ότι πρόκειται για γυναίκες που είχαν μεταφερθεί στην περιοχή από τα βουνά του Zagros, που βρίσκεται στα σημερινά σύνορα Ιράκ-Ιράν.

Ο MacGinnis ανέφερε ότι η επιγραφή είναι σημαντική γιατί ανέδειξε μια νέα γλώσσα. Η επιγραφή αναφέρει τα ονόματα Impane, Ninuaya, Sasimi, Bisunume, Malinayasi και Pinda. «Η εργασία μας στην περιοχή θα δώσει νέα στοιχεία για αυτό το θέμα. Όλα αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι πρόκειται για το γνωστό οικιστικό κέντρο που ονομαζόταν «Tuşhan» στο Ziyarettepe».

Ιστορία της περιοχής

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τους Ασσύριους, σύμφωνα με τον Δρ. Kemalettin Koroglu του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Η γλώσσα Shubrian δεν είναι ακόμα κατανοητή σε ικανοποιητικό επίπεδο και δεν γράφτηκε ποτέ, αλλά η μετακίνηση μιας ομάδας γυναικών για εργασία στο παλάτι των Ασσυρίων, που αποτελούσε συνήθης πρακτική των βασιλέων, μας έδωσε την ευκαιρία να την ανακαλύψουμε. Η ανασκαφή της περιοχής είναι μέρος της εκστρατείας «World Heritage Threatened by the Ilısu Dam Lake», που αποτελεί μια κοινή προσπάθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Υδραυλικών Έργων.



Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια