Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ειδώλια της πρώιμης νεολιθικής περιόδου ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ

Δύο ειδώλια που χρονολογούνται στην Προκεραμική Νεολιθική Β’ περιόδο - όγδοη χιλιετία π.Χ. - βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούν...


Δύο ειδώλια που χρονολογούνται στην Προκεραμική Νεολιθική Β’ περιόδο - όγδοη χιλιετία π.Χ. - βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται από το Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων που διενεργούνται στην περιοχή Tel Motza, πριν τις εργασίες κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου της Ιερουσαλήμ.


Σύμφωνα με την Anna Eirikh και τον Δρ. Hamoudi Khalaily, διευθυντές της ανασκαφής, «Τα ειδώλια, τα οποία είναι 9.000-9.500 ετών, βρέθηκαν κοντά σε ένα μεγάλο στρογγυλό κτίριο, τα θεμέλια του οποίου κτίστηκαν από βράχους της περιοχής ενώ τα ανώτερα τμήματα των τοίχων ήταν προφανώς κατασκευασμένα από τούβλα λάσπης. Το πρώτο ειδώλιο, με τη μορφή ενός κριού με στριμμένα κέρατα, είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο και έχει μέγεθος 15 εκατοστά. Η γλυπτική είναι εξαιρετική και απεικονίζει με ακρίβεια τις λεπτομέρειες της εικόνας του ζώου. Το κεφάλι και τα κέρατα προεξέχουν μπροστά από το σώμα ενώ οι αναλογίες τους είναι εξαιρετικά ακριβείς. Το σώμα είναι λείο ενώ τα σκέλη του ειδωλίου ήταν χαραγμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διακρίνονται από το υπόλοιπο του σώματος.


Το πρώτο ειδώλιο, με τη μορφή ενός κριού με στριμμένα κέρατα,
είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο .
Το δεύτερο ειδώλιο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από σκληρό δολομίτη έχει αφηρημένο σχέδιο. Φαίνεται να απεικονίζει ένα μεγάλο ζώο με εξέχοντα κέρατα που χωρίζουν το επίμηκες σώμα από το κεφάλι. Τα κέρατα βγαίνουν από τη μέση του κεφαλιού με κατεύθυνση προς τα πλάγια και μοιάζουν με αυτά ενός άγριου βοοειδούς ή βουβαλιού».


Το δεύτερο ειδώλιο απεικονίζει ένα μεγάλο ζώο με εξέχοντα κέρατα
που χωρίζουν το επίμηκες σώμα από το κεφάλι.
Η Προκεραμική Νεολιθική Β’ περίοδος θεωρείται ένα από τα συναρπαστικότερα κεφάλαια της ιστορίας της ανθρωπότητας με πολλές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα και διαμόρφωσαν την ανθρώπινη κοινωνία για χιλιάδες χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ολοκληρώνεται η μετάβαση από το κυνήγι και τη συλλογή προς έναν καθιστικό τρόπο ζωής που βασίζεται στη γεωργία και την βόσκηση των ζώων. Οι άνθρωποι άρχισαν να εξαρτώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα οικόσιτα ζώα για να συμπληρώνουν την διατροφή τους (μικτή αγροτική και βασισμένη στο κυνήγι-συλλογή). Ήταν αυτή η στιγμή που η ανθρωπότητα άρχισε να κατοικεί σε μόνιμους πλέον οικισμούς που επεκτείνονταν σε μεγαλύτερες περιοχές.

Σε αρκετά σημεία που έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις προκαταρκτικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και σύνθετες δυνατότητες μηχανικής, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής διώροφων σπιτιών.

Οι αρχαιολογικές μαρτυρίες από την Προκεραμική Νεολιθική Β’ περίοδο – ιδιαίτερα σε σχέση με τα καλλιτεχνικά αντικείμενα, όπως τα ειδώλια που βρέθηκαν στο Tel Motza - δείχνουν μια εξελισσόμενη θρησκευτική ζωή, και παρέχει στοιχεία για τη λατρεία και την πίστη στη νεολιθική κοινωνία.

Η αρχαιολόγος Anna Eirikh συνδέει τα ειδώλια από το Tel Motza στη διαδικασία κατανόησης της εξημέρωσης των ζώων, ειδικά των άγριων βοοειδών και των αιγών. Τα ειδώλια που θα ενωθούν μαζί με άλλα μοναδικά ευρήματα, που προηγουμένως είχαν ανακαλυφθεί στην περιοχή, μπορεί να αποτελούν το μεγαλύτερο του είδους τους στην ορεινή περιοχή γύρω από την Ιερουσαλήμ.



Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια