Ίχνη ζωής πριν από 6 εκατομμύρια χρόνια έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κρυοπηγή υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας...
Ίχνη ζωής πριν από 6 εκατομμύρια χρόνια έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κρυοπηγή υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελίας Τσουκαλά. Στην ανασκαφή συμμετείχαν καθηγητές και φοιτητές από Πανεπιστήμιο της Αυστρίας.
Οι ανασκαφές διήρκεσαν όλο το καλοκαίρι και αποκάλυψαν απολιθωμένα οστά από 23 διαφορετικά είδη ζώων που έζησαν στην περιοχή. Στην Κρυοπηγή οι έρευνες ξεκίνησαν από την κ.Τσουκαλά το 1998.
«Η σημασία αυτής της θέσης είναι πολύ σημαντική για την Κασσάνδρα. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν διαφορετική από ότι είναι σήμερα, δηλαδή υπήρχε σαβάνα. Έχουν βρεθεί ιππάρια, 4 είδη βοοειδών, γαζέλες, αντιλόπες και καμηλοπαρδάλεις. Το σπουδαιότερο εύρημα είναι το κρανίο ενός πεντελικού μεσοπιθήκου (βρέθηκε το 2006, δείτε το σχετικό ρεπορτάζ). Προσδιορίστηκε πρώτη φορά στην περιοχή του Πικερμίου» ανέφερε η κ.Τσουκαλά.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Graz της Αυστρίας, Mathias Halzasek, χαρακτήρισε μοναδικό το φαινόμενο στην Κρυοπηγή, λόγω των πολλών απολιθωμάτων ζώων που είναι τόσο καλά διατηρημένα σε μία περιοχή.
«Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ιζηματολογία για να δούμε με ακρίβεια μέσα στο περιβάλλον που ζούσαν αυτά τα ζώα» επεσήμανε ο καθηγητής.
Σε ό,τι αφορά τα παλαιοντολογικά ευρήματα 5 έως 9 εκατομμυρίων χρόνων βρέθηκαν και στη Νικήτη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα στη Σάμο, στην κοιλάδα του Αξιού, στην Κερασιά Ευβοίας και στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Πηγή: Μαρία Παπαδημητρίου, halkidikinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια