Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξεχασμένη ρωμαϊκή σαρκοφάγος σε κήπο σπιτιού

Η ξεχασμένη ρωμαϊκή σαρκοφάγος Μιας σπάνιας ομορφιάς σκαλισμένη ρωμαϊκή σαρκοφάγος που βρέθηκε κατάφυτη σε κήπο στην πίσω αυλή ενός...

Η ξεχασμένη ρωμαϊκή σαρκοφάγος

Μιας σπάνιας ομορφιάς σκαλισμένη ρωμαϊκή σαρκοφάγος που βρέθηκε κατάφυτη σε κήπο στην πίσω αυλή ενός σπιτιού, και πρόκειται να πωληθεί για περισσότερο από £ 50.000.

Ειδικός σε αντίκες και έργα τέχνης εντόπισε την μια γωνία της σαρκοφάγου, η οποία  έμοιαζε σαν γούρνα όταν επισκέφθηκε το εν λόγω ακίνητο για να εξετάσει μερικά έργα τέχνης στο εσωτερικό του. Ωστόσο, ο ειδικός βρήκε κάτι στον κήπο που του κέντρισε την περιέργεια - και πολεμώντας μέσα στα πυκνά χαμόκλαδα αποκάλυψε μια μαρμάρινη σαρκοφάγο, 1.900 ετών.

Ο Guy Schwinge, από τον οίκο δημοπρασιών Duke's Dorchester, στο Dorset, ανακάλυψε επίσης κι άλλους ανεκτίμητους θησαυρούς μέσα στο σπίτι. Καθώς περιφερόταν τριγύρω βρήκε έναν παλιό κατάλογο της δημοπρασίας του Duke's, ο οποίος έδειχνε ότι είχε πουλήσει ένα αρχαίο φέρετρο το 1913. Παρέμεινε στο σπίτι αυτό από τότε, αλλά με το πέρασμα του χρόνου η οικογένεια είχε ξεχάσει που βρισκόταν. Τώρα αυτός ο σημαντικός χαμένος θησαυρός που χρονολογείται στο 2ο  αιώνα μ.Χ. βγαίνει και πάλι στο σφυρί.

Η σαρκοφάγος, μήκους 2μ, είχε κατασκευαστεί στην Ιταλία για υψηλόβαθμο αξιωματούχο, την εποχή του Αυτοκράτορα Αδριανού. Φέρει διακόσμηση στο κέντρο, όπου απεικονίζεται αετωματική είσοδος πλαισιωμένη από ιωνικούς κίονες, με την πόρτα μισάνοιχτη. Στα επιπλέον διακοσμητικά στοιχεία περιλαμβάνονται δάφνες δεμένες με μια κορδέλα.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές ποια χρονική στιγμή μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ η προέλευσή της πηγαίνει 100 χρόνια πίσω από την τελευταία πώλησή της, το 1913.
Η σαρκοφάγος ήταν μέρος της συλλογής του Sir John Robinson από το Newton Manor του Swanage, την οποία και πούλησε ο  οίκος Duke's .

Το 1913 το αντικείμενο αγοράστηκε από την οικογένεια στην οποία ανήκει το σπίτι στην ακτή του Dorset, όπου βρέθηκε πρόσφατα, αλλά παραμένει άγνωστο ως τι πουλήθηκε.

Αρχικά, η σαρκοφάγος πουλήθηκε το 1913 - από τον ίδιο οίκο δημοπρασιών
που την ανακάλυψε ξανά στον κήπο του τότε αγοραστή Robinson στο Dorset.
Η εγγραφή στον κατάλογο δημοπρασιών του οίκου το 1913
που εξέπληξε τους εμπειρογνώμονες
Ο τότε αγοραστής, ο Robinson ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπειρογνώμονες τέχνης και γνώστες του 19ου αιώνα.Ήταν ο πρώτος επιστάτης του Μουσείου South Kensington - σήμερα περισσότερο γνωστό ως Victoria and Albert Museum. Επίσης, διορίστηκε ως Επιθεωρητής Πινάκων της Βασίλισσας Βικτωρίας ενώ ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη δημιουργία συλλογών της αρχαίας και αναγεννησιακής τέχνης στο μουσείο. Είχε συγκεντρώσει επίσης μια μεγάλη ιδιωτική συλλογή, μέρος της οποίας ήταν και η σαρκοφάγος. Είναι πιθανό ο Robinson να αγόρασε τη σαρκοφάγο στο ταξίδι του στην Ιταλία.

Ο κ. Schwinge δήλωσε: «Όταν πήγα στο ακίνητο και εντόπισα κάτι που φαινόταν σαν μέρος μια μεγάλης γούρνας που ξεπηδούσε μέσα από τους θάμνους του κήπου. Σκέφτηκα ότι φαινόταν αρκετά ενδιαφέρον και όταν το επεσήμανα στον ιδιοκτήτη με προσκάλεσε στον κήπο προκειμένου να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Λεπτομέρεια από την γωνία της σαρκοφάγου
Όπως πλησίαζα κατάλαβα ότι κοίταγα μια αρχαία ρωμαϊκή σαρκοφάγο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στον κήπο για 100 χρόνια.

Μετά πήγα στο σπίτι για να εξετάσουμε κάποια άλλα στοιχεία, και μαζί με τον πελάτη καταφέραμε να βρούμε ένα παλιό κατάλογο της δημοπρασίας του 1913. Όταν είδα το όνομα «Dukes »στο εξώφυλλο δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αποδείχτηκε ότι ήμασταν η τελευταία εταιρεία που χειρίστηκε την πώληση το 1913 όταν πουλήθηκε η συλλογή του Sir John Charles Robinson από το Newton Manor στο Swanage».

Ο ειδικός έργων τέχνης Laurence Keen OBE, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο.  Κατά τη γνώμη μου χρονολογείται τέλη του 2ου ή αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα, ενώ το σκάλισμα είναι υψηλής ποιότητας. Η πίσω όψη της σαρκοφάγου δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από ιδιωτικό μαυσωλείο ατόμου υψηλής κοινωνικής τάξης καθώς ο τάφος είχε τοποθετηθεί με την πλάτη στον τοίχο».

Η πώληση της σαρκοφάγου θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου.



Πηγή: Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια