Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού

Η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονο...



Η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Η.Π.Κ.), που καθιερώθηκε ως θεσμός από το 1991 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».



Βασικές αρχές των εκδηλώσεων είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου και ως εκ τούτου η ενθάρρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών. Στόχος τους είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και η ανάδειξη της σχέσης του ανθρώπου με το καθημερινό του περιβάλλον, ώστε τα μνημεία να μην αντιμετωπίζονται απομονωμένα από αυτό. Έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των νέων, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται πλέον μόνο σαν κοινό, αλλά και ως συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων.

Ο εορτασμός των Ε.Η.Π.Κ. 2012 θα διαρκέσει από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Στο πλαίσιο του γενικού εορτασμού, που για τη διετία 2011-2012 έχει ως θέμα «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία.», η ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. συμμετέχει με εκδηλώσεις στο «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Δημητριάδας. Με βάση το γενικό πλαίσιο του εορτασμού, η Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012, είναι η μέρα συμμετοχής οργανωμένων σχολικών ομάδων στις εκδηλώσεις, ενώ το Σαββατοκύριακο η είσοδος στα μουσεία και στους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του κράτους είναι ελεύθερη. Στους επισκέπτες θα διανέμεται δωρεάν ενημερωτικό υλικό για να πληροφορηθούν για το πλαίσιο του εορτασμού, στη διάρκεια της ελεύθερης περιήγησής τους στο χώρο και το Μουσείο. Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ελεύθερη θα είναι η είσοδος στα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου και Αλμυρού, καθώς και στο Ανάκτορο της Δημητριάδος και στους αρχαιολογικούς χώρους Σέσκλου και Διμηνίου.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη σχολική κοινότητα, σχεδιάστηκαν και θα υλοποιηθούν οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου της αρχαίας Δημητριάδας και στο «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού. Στην πρώτη περίπτωση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τίτλο «Ιστορική διαδρομή της αρχαίας Δημητριάδας, όπως αποτυπώνεται στο Ανάκτορο της πόλης», ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι «Άλος: ένας χώρος που δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ». Απευθύνονται σε παιδιά 9 έως 12 ετών και θα πραγματοποιηθούν μετά από προσυμφωνημένο ραντεβού. Αρχικά μέσα από την εκπαιδευτική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και τις αίθουσες του Μουσείου, αντίστοιχα, κι έπειτα μέσα από παιγνιώδεις διαδικασίες και το διάλογο με τα παιδιά θα γίνει προσπάθεια να διερευνηθεί η ιστορική πορεία των αρχαίων πόλεων της Δημητριάδας και της Άλου, με έμφαση σε περιόδους κρίσεων, όπως αποτυπώνονται στα μνημεία τους, κι, έπειτα, να συνδεθούν και να παραλληλιστούν με αντίστοιχα φαινόμενα της εποχής μας. 

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα η επικοινωνία θα γίνεται με τις αρχαιολόγους της ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. κα Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου, για τις εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου της αρχαίας Δημητριάδας, και κα Ιωάννα Μαμαλούδη, για τις εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, στο τηλέφωνο 24210 76278. 



Πηγή: Almyrosinfo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια