Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων πάει αεροδρόμιο

Συνοπτική παρουσίαση της έκθεσης στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Μία πρώτη γνωριμία με την έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που...

Συνοπτική παρουσίαση της έκθεσης
στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Μία πρώτη γνωριμία με την έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που είναι αφιερωμένη στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων κάνουν από σήμερα οι επιβάτες και οι επισκέπτες του αεροδρομίου της Αθήνας χάρη στις πληροφορίες, που θα δίνονται ως τις 30 Ιανουαρίου 2013. 


Όπως είναι γνωστό η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο σχεδόν των αρχαιοτήτων, οι οποίες ανασύρθηκαν από το χώρο του περίφημου ναυαγίου. Στο αεροδρόμιο η συνοπτική παρουσίαση της έκθεσης γίνεται στον χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός» (επίπεδο αφίξεων / είσοδος 1) που είναι προσβάσιμος για όλους τους επιβάτες και επισκέπτες καθημερινά και καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Θυμίζουμε ότι το ναυάγιο των Αντικυθήρων είχαν εντοπίσει σφουγγαράδες από τη Σύμη και η μερική ανέλκυσή του συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) την επιχείρηση ανέλαβαν οι σύμιοι σφουγγαράδες υπό την καθοδήγηση του καπετάνιου Δημήτρη Κοντού και με τη συνδρομή πλοίων του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού. 

Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J. Υ. Cousteau «Καλυψώ». Τα ευρήματα χρονολογούνται από τον 4ο έως και τον 1ο Αι. π. Χ. Μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, γυάλινα σκεύη, χρυσά κοσμήματα, πλήθος κεραμικά αγγεία και χάλκινες κλίνες συνιστούσαν το φορτίο του. Μαζί με αυτά ο περίφημος Μηχανισμός, ο πρώτος ημερολογιακός και αναλογικός φορητός υπολογιστής της αρχαιότητας.



Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια