Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακοινώθηκαν ανασκαφές και σημαντικά έργα από Τζαβάρα σε Αρχ. Ολυμπία, Γαστούνη, Αμαλιάδα και Πύργο

Σημαντικές εξαγγελίες έργων έκανε χθες στην Ηλεία ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Σε περιο...




Σημαντικές εξαγγελίες έργων έκανε χθες στην Ηλεία ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Σε περιοδεία που πραγματοποίησε σε Αρχαία Ολυμπία, Γαστούνη, Αμαλιάδα και Πύργο, μαζί με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη και το διευθυντή του Γραφείου του Στέφανο Αδαό, πραγματοποίησαν αυτοψία σε μια σειρά από μνημεία με σκοπό την χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και ανάδειξή τους. Νέες ανασκαφές στην Ολυμπία, ανακαινίσεις σε βυζαντινά και νεότερα μνημεία ανακοίνωσε ο κ. Τζαβάρας σε Γαστούνη, Αμαλιάδα και Πύργο.


Ανασκαφές για το αρχαίο Γυμνάσιο

Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκινούν ανασκαφές για την αποκάλυψη του συνόλου των κτιρίων του αρχαίου Γυμνασίου που θα οδηγήσει και στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. 

Παράλληλα επισκέφθηκε και τον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο που δημιουργήθηκε από το ΕΘΙΑΓΕ και ξεναγήθηκε από την διευθυντή του κ. Λυριντζή και είχε συνάντηση με τοπικούς παράγοντες, το δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά και τους συνεργάτες του, τη διευθύντρια της Ζ΄ΕΠΚΑ κα Χατζή και τους αρχαιολόγους. 

«Αναμένουμε να βρούμε αγάλματα, σπαράγματα και βάσεις αγαλμάτων» είπε ο κ. Τζαβάρας ανακοινώνοντας την άμεση μάλιστα έναρξη των εργασιών. Έκανε λόγο για μια προσπάθεια εφάμιλλη των πρώτων ανασκαφών στα μέσα και τέλη του 1800. «Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να ενοποιήσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους με τα μουσεία, που αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα» είπε ο κ. Τζαβάρας δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις αυτές στην περιοχή από όπου κατάγεται χαρακτηρίζοντας την μέρα σημαντική.

Την ερχόμενη Πέμπτη για το σκοπό αυτό θα υπάρξει μια σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού με τη συμμετοχή του υπουργού, του δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας και υπηρεσιακών παραγόντων ώστε να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα, που αφορούν στην διασφάλιση της ανεμπόδιστής πρόσβασης των κατοίκων στις ιδιοκτησίες τους και πάνω από το σκάμμα που θα δημιουργηθεί, αλλά και για να μη διαταραχθεί η λειτουργία στην τοπική κοινωνία και στη λειτουργία των μουσείων. Οι ανασκαφές θα γίνουν όπως πάντα με τη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτο.

Ολοκλήρωση της αποκατάστασης στην Παναγία Καθολική

Ικανοποιητική χαρακτήρισε ο κ. Τζαβάρας, την εξέλιξη των εργασιών παρέμβασης στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη, που αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού και των υπηρεσιακών παραγόντων. Το έργο θα ολοκληρωθεί καθώς εντάχθηκε στο ΕΠΑΝ με προϋπολογισμό ύψους 220.000 ευρώ.

«Δεν είναι μακριά η στιγμή που θα δοθεί στους πιστούς αυτό το σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο της ιστορίας του τόπου μας που χρονολογείται από το 12ο αιώνα». Στη Γαστούνη – όπως και στην Αμαλιάδα συναντήθηκαν με τον κ. Τζαβάρα ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, η προϊσταμένη της ΣΤ’ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Κουμούση και εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Πηνειού κ. Καστρινός με τους συνεργάτες του και άλλοι τοπικοί 
φορείς. 

«Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Πολιτισμού. Μας έδωσε το λόγο του, τον τήρησε με το παραπάνω, και στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής της πολιτικής πρέπει να καταλάβουμε ότι θέλουμε τέτοιους ανθρώπους. Έχει έρθει η ώρα για έργα, οι υπουργοί στην Ηλεία να αποδώσουν έργο και να φανεί» είπε ο δήμαρχος Πηνειού κ. Καστρινός. 

250.000 ευρώ για τη Φραγκαβίλλα

Το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΠΑΝ τμήμα του έργου αναστήλωσης του μνημείου της Φραγκαβίλλας που παραμένει ανεκτέλεστο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 250.000 ευρώ. Αυτό διεμήνυσε κατά την επίσκεψή του στην Αμαλιάδα ο κ.  Κώστας Τζαβάρας. Μετά τη Γαστούνη και πάντα συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό επισκέφθηκε την Φραγκαβίλλα, όπου και τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης. 

Εκεί δήλωσε ικανοποιημένος ο αναπληρωτής υπουργός και τόνισε ότι  «προσπαθούμε να δείξουμε στο νομό, ότι το απόθεμα του πολιτισμού μπορούμε να το τιμάμε», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός. Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης χαρακτήρισε την Φραγκαβίλλα ως το σημαντικότερο μνημείο της Αμαλιάδας, ενώ απευθυνόμενους προς τους δημότες είπε «λέω λοιπόν στους Αμαλιαδίτες, ότι ο υπουργός επιδεικνύοντας τα απαιτούμενα αντανακλαστικά, μας λέει σήμερα ότι το σημαντικό αυτό έργο χρηματοδοτείται».

Για την Αμαλιάδα  στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τζαβάρας στον Πύργο, προσέθεσε πως έχουν προχωρήσει συζητήσεις με το δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη για την δημιουργία δημοτικού θεάτρου στο χώρο των παλιών φυλακών στην πόλη, όπου οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε άλλη στιγμή. «Είναι κάτι που το αξίζει η περιοχή και με τον δήμαρχο θα έχουμε συνάντηση μέσα στην εβδομάδα για το σκοπό αυτό» τόνισε ο κ. Τζαβάρας. 

«Μανωλοπούλειο», Μητροπολιτικός Ναός και μουσείο στον Πύργο

Στον Πύργο ο αναπληρωτής υπουργός και οι συνεργάτες του, επισκέφθηκαν αρχικά το Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου όπου δρομολογείται ο χαρακτηρισμός του ως μνημείο των νεοτέρων χρόνων της χώρας μας, ώστε να προχωρήσει άμεσα και η αποκατάστασή του. «Στις 25 Οκτωβρίου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων θα εισαχθεί το θέμα για το χαρακτηρισμό του και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του» σχολίασε ο κ. Τζαβάρας. 

Τέλος με τον δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο έγινε συζήτηση για την τύχη του Μανωλοπούλειου και την εξέλιξη των έργων στο Δημοτικό Μουσείο Πύργου. Για το πρώτο παραδόθηκε η μελέτη για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου που δημιούργησε ο Ερνέστος Τσίλερ και στέγασε για δεκαετίες το παλιό νοσοκομείο έως την λειτουργία του, μέσα από την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. 

Μάλιστα την είδηση εδώ την έδωσε ο δήμαρχος Πύργου που ανέφερε πως έχει έρθει σε συνεννόηση με την διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, για την δημιουργία στο συγκεκριμένο χώρο παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης. 
Ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ακόμα πως μετά την επιτυχία του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη προμηθευτή των προθηκών για το μουσείο του Πύργου, εντός των προσεχών μηνών θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει. 

«Εκτιμάμε το αμέριστο ενδιαφέρον του Κώστα Τζαβάρα για τον Πύργο και την περιοχή. Είναι δίπλα μας πραγματικά και μαζί σχεδιάζουμε μεγάλα έργα στον πολιτισμό για τον Πύργο. Τον ενημερώσαμε όπως και τη Γενική Γραμματέα για αυτά που ετοιμάζουμε για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Και η κα Μενδώνη δεσμεύτηκε να προλάβουμε για το Μανωλοπούλειο και να ολοκληρωθεί. Έχουμε τη δέσμευση και της κυρίας Λαμπράκη πως εκεί θα στεγαστεί ένα παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης» είπε ο δήμαρχος Πύργου κ. Παρασκευόπουλος, ευχαριστώντας τόσο τον κ. Τζαβάρα όσο και την κα Μενδώνη για την βοήθεια τους. 

Τζαβάρας: «Να ολοκληρώσω το βασικό χρέος μου απέναντι στον πολιτισμό μας»

«Ως υπουργός πολιτισμού θεωρώ ότι απέναντι στον τόπο μου και στην Ελλάδα, έχω κάνει ένα βήμα στο να ολοκληρώσω το πιο βασικό χρέος που έχω απέναντι στον πολιτισμό, μιας περιοχής η οποία είναι ταυτόσημη με τις πιο σημαντικές στιγμές, τους πιο σημαντικούς και κεφαλαιώδους σημασίας άξονες του ελληνισμού.

Εκείνες που προέρχονται αφενός μεν από την κοιτίδα του Ολυμπισμού και έχουν να κάνουν με τις αξίες της αλληλεγγύης, της άμιλλας και του αγώνα, ως μιας συνεχούς προσπάθειας του ανθρώπου να ξεπερνά τα όριά του και να συμμετέχει με αυτό τον τρόπο στην κοινωνία. Και από την άλλη πλευρά σα βασική συνεισφορά μου στην αξιοποίηση και την ανάδειξη των νεοτέρων και των βυζαντινών ιστορικών – εκκλησιαστικών μνημείων που θεωρώ ότι τέτοια με την πιο ριζική και ουσιαστική σημασία της λέξης είναι η Παναγία η Καθολική στη Γαστούνη και Φραγκαβίλα στην Αμαλιάδα» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Τζαβάρας. 

«Αν σε αυτές τις κρίσιμες ώρες αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το ΕΣΠΑ, το ΕΠΑΝ και τα άλλα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα μπορέσουμε απερίσπαστοί και χωρίς εμπόδια από την οικονομική κρίση, να ανταποκριθούμε στην υποχρέωση της ανάδειξης και αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομίας, που θεωρώ όχι ως αυτονόητη υποχρέωση, αλλά κυρίως μια πολύ σοβαρή δυνατότητα που έχουμε να επενδύσουμε και με την οικονομική έννοια του όρου επάνω στα στοιχεία αυτά της ιστορίας μας. Έτσι προσελκύουμε τουρίστες.» 



Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με το αν υπάρχουν επενδυτικές τουριστικές προτάσεις για το νομό, ο κ. Τζαβάρας τόνισε πως συμμετείχε πρόσφατα σε συνεδρίαση του αρμόδιου διυπουργικού οργάνου, που θα εξετάσει προτάσεις τύπου fast track, αλλά δεν υπάρχει κάποια πρόταση σε αυτή τη φάση, κάτι ανακοινώσιμο. Το μόνο που ανέφερε ο κ. Τζαβάρας ήταν η πρόταση του προς του υπουργείου Τουρισμού για την παραχώρηση του ξενοδοχείου Ξένιου Ζευς στην Αρχαία Ολυμπία για την στέγαση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.


Πηγή: Ηλεία Live

Δεν υπάρχουν σχόλια