Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γάτα ανακαλύπτει ρωμαϊκή κατακόμβη

Οι κατακόμβες δεν λείπουν στην Ρώμη αλλά σίγουρα αυτή που ανακαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αξίζει την προσοχή μας σε σχέση με τις α...


Οι κατακόμβες δεν λείπουν στην Ρώμη αλλά σίγουρα αυτή που ανακαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αξίζει την προσοχή μας σε σχέση με τις αμέτρητες υπόγειες ταφικές αίθουσες της πόλης. Γιατί ο μικρός Mirko Curti σκόνταψε σε τάφο 2.000 ετών γεμάτο με οστά, κυνηγώντας την γάτα του μόλις μερικά μέτρα από το σπίτι του.


Ο Curti και ο φίλος του ακολουθούσαν τη γάτα το βράδυ της Τρίτης, όταν εκείνη έτρεξε και κρύφτηκε σε ένα χαμηλό βράχο  κοντά στο σπίτι του στην Via di Pietralata σε κατοικημένη περιοχή της πόλης. «Η γάτα κατάφερε να μπει σε μια σπηλιά και την ακολουθήσαμε από τον ήχο του νιαουρίσματος της», είπε ο μικρός Curti.

Μέσα από το μικρό άνοιγμα στο βράχο τα δύο παιδιά μπήκαν μέσα και βρέθηκαν σε ένα χώρο, να περιβάλλονται από κόγχες σκαμμένες στο βράχο παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για να τοποθετούν τις τεφροδόχους, ενώ κάτι που φαίνονταν ως ανθρώπινα οστά βρίσκονταν στο πάτωμα.

Οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν στην περιοχή, δήλωσαν ότι ο τάφος χρονολογείται πιθανότατα από τον 1ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Δεδομένου ότι οι κόγχες είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση τεφροδόχων αγγείων, τα οστά είχαν πιθανότατα βρεθεί στον χώρο από ξεχωριστή ταφή που βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο μέσα στο βράχο.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι έντονες βροχοπτώσεις στην αρχή της εβδομάδας πιθανότατα προκάλεσαν την απόκρυψη της εισόδου του τάφου από βράχια που κατέρρευσαν.

Η μαλακή ηφαιστειακή τέφρα του βράχου (tufa) είχε χρησιμοποιηθεί συχνά για το σκάψιμο τάφων στο πέρασμα των αιώνων στην Ιταλία, αλλά η μαλακή του σύνθεση αποτέλεσε και σημαντικό παράγοντα κινδύνου καταστροφής των αρχαίων μνημείων από τα στοιχεία της φύσης. Επίσης, τα βράχια κοντά στη Via di Pietralata έχουν εξορυχτεί εκτενώς.

Via di Pietralata.
Οι κάτοικοι της Ρώμης δεν βλέπουν με καλό μάτι και μερικές φορές ενοχλούνται από το γεγονός ότι ζουν πάνω σε ανεκτίμητα ευρήματα. Οι καταναλωτές που φθάνουν στο κατάστημα ΙΚΕΑ στα περίχωρα της Ρώμης, αφήνουν τα αυτοκίνητά τους, παράλληλα σε τμήμα της ρωμαϊκής οδού που βρέθηκε στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ οι οπαδοί κάνουν ουρά για να εισέλθουν στο γήπεδο ράγκμπι της πόλης προκειμένου να κάνουν κυκλική πορεία γύρω από τους αρχαιολόγους που ανασκάπτουν ρωμαϊκή νεκρόπολη, η οποία εκτείνεται κάτω από τον αγωνιστικό χώρο. Σε κτιριακό συγκρότημα αίθουσας συναυλιών που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, οι αίθουσες έπρεπε να συμπιεστούν γύρω από μια ρωμαϊκή έπαυλη που ήρθε στο φως από τις ανασκαφές.

Αλλά ο μικρός Curti δήλωσε παρ 'όλα αυτά έκπληκτος που το δόθηκε η ευκαιρία να περιπλανηθεί σε έναν αρχαίο τάφο τόσο κοντά στο σπίτι του, χαρακτηρίζοντάς την «την πιο απίστευτη εμπειρία» της ζωής του.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια