Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αιγυπτιακά δάχτυλα είναι τα πρώτα τεχνητά προσθετικά μέλη

Τεχνητό μεγάλο δάχτυλο στο πόδι αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας στο Κάιρο θα μπορούσε να είναι πρώτο λειτουργικό προσθετικό μέρος του κόσμου...


Τεχνητό μεγάλο δάχτυλο στο πόδι
αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας στο Κάιρο
θα μπορούσε να είναι πρώτο λειτουργικό
προσθετικό μέρος του κόσμου
σύμφωνα με τους επιστήμονες
Τα αποτελέσματα επιστημονικών εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας αντίγραφα δύο αιγυπτιακών αρχαίων τεχνητών δακτύλων, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρέθηκε στα πόδια μιας μούμιας, δείχνουν ότι  πιθανόν να πρόκειται για το πρώτο προσθετικό μέρος ανθρώπινου σώματος του κόσμου.


Ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Δρ. Jacky Finch ήθελε να ανακαλύψει αν ένα τεχνητό δάχτυλο ποδιού (κατασκευασμένο από τρία μέρη ξύλου και ένα μέρος δέρματος), το οποίο χρονολογείται μεταξύ 950 - 710 π.Χ. και βρέθηκε σε γυναικεία μούμια, θαμμένη στο Λούξορ της Αιγύπτου, και το τεχνητό δάχτυλο Greville Chester, το οποίο χρονολογείται πριν από το 600 π.Χ. κατασκευασμένο από ναστοχάρτωση (ένα είδος παπιέ μασέ μείγματος κατασκευασμένο από λινό, κόλλα και γύψο), θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρακτικά εργαλεία για να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες τους να περπατήσουν. Και τα δύο έφεραν σημαντικά σημάδια φθοράς ενώ τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού τους, δείχνουν επίσης ότι μπορεί να ήταν κάτι περισσότερο από διακοσμητικές προσθήκες.

Ο Δρ. Finch δηλώνει: «Αρκετοί εμπειρογνώμονες εξέτασαν τα εν λόγω αντικείμενα και είχαν προτείνει ότι πρόκειται για τις πρώτες προσθετικές συσκευές που υπάρχουν. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μας έχουν δώσει πολλές περιπτώσεις δημιουργίας ψευδών μερών ανθρώπινου σώματος για την τελετουργία της ταφής, αλλά η φθορά και ο σχεδιασμός τους δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν από ανθρώπους για να τους βοηθήσουν να περπατήσουν. Η προσπάθεια που καταβάλαμε για να το αποδείξουμε αυτό, ήταν μια πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, όχι μόνο σε πρακτικές αιγυπτιακών ταφών, αλλά και στο σχεδιασμό προσθετικής καθώς και στην ηλεκτρονική αξιολόγηση της ανθρώπινης βάδισης.»

Ο Δρ. Finch, ο οποίος βρίσκεται στο KNH Κέντρο Βιοϊατρικής Αιγυπτιολογίας της Σχολής Επιστημών Ζωής, προσέλαβε δύο εθελοντές που τους έλειπε το δεξιό μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους. Ο σχεδιασμός αντιγράφων των αρχαίων δαχτύλων έγινε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει σε κάθε εθελοντή μαζί με το αντίγραφο αρχαίου αιγυπτιακού δερμάτινου σανδαλιού.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Βάδισης στο Κέντρο για την Ανθρώπινη Αποκατάσταση και Έρευνας Ανθρώπινης Απόδοσης του πανεπιστημίου του Salford. Κάθε εθελοντής κλήθηκε να περπατήσει σε ένα διάδρομο μήκους 10 μέτρων με γυμνά πόδια, με τα δικά τους παπούτσια και φορώντας τα αντίγραφα με και χωρίς τα αιγυπτιακά σανδάλια. Η κίνηση τους παρακολουθήθηκε με 10 ειδικές κάμερες ενώ η πίεση από τα βήματά τους μετρήθηκε χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τάπητα. Οι 10 καλύτερες δοκιμές περπατήματος καταγράφηκαν για κάθε πόδι, χρησιμοποιώντας το κανονικό αριστερό τους πόδι για τον έλεγχο του σώματος.

Εθελοντής φοράει τεχνητό δάχτυλο τύπου Greville Chester.
Ήταν εκπληκτικό το πόσο καλά οι δύο εθελοντές ήταν σε θέση να περπατήσουν με τη χρήση αυτών των συσκευών, αν και ο ένας από τους δύο εθελοντές πέτυχε πολύ καλύτερες επιδόσεις. Το βίντεο από την κάμερα αποκάλυψε ότι όταν ο εθελοντής φορούσε τα σανδάλια με το αντίγραφο του τεχνητού δάχτυλου Greville Chester, ο ένας από τους δύο πέτυχε 87% της κάμψης του αριστερού δάχτυλου του κανονικού ποδιού του. Αντίστοιχα, η χρήση με το άλλο τεχνητό δάχτυλο (αυτό με τα τρία μέρη ξύλου και ένα δερμάτινο μέρος) επιτυγχάνει σχεδόν το 78%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ικανότητα της πίεσης με το τεχνητό δάχτυλο του ποδιού, η οποία δεν ήταν τόσο καλή όταν ο εθελοντής δεν φορούσε τα σανδάλια. Ο δεύτερος εθελοντής ήταν ακόμη σε θέση να επιτύχει κάμψη 60-63% φορώντας και τα δύο αντίγραφα με ή χωρίς τα σανδάλια.

Όταν φόραγαν τα αντίγραφα οι μετρήσεις πίεσης έδειξαν και για τους δύο εθελοντές ότι δεν υπήρχαν υπερβολικά υψηλά σημεία πίεσης. Αυτό υποδεικνύει ότι τα προσθετικά δάχτυλα δεν προκαλούσαν καμία αδικαιολόγητη ταλαιπωρία ή πιθανή βλάβη των ιστών. Ωστόσο, όταν οι εθελοντές φορούσαν μόνο τα αντίγραφα των σανδαλιών χωρίς τα τεχνητά δάχτυλα, η πίεση που ασκήθηκε κάτω από το πόδι αυξήθηκε κατακόρυφα.

Ο Δρ. Finch σημειώνει: «Τα δεδομένα της πίεσης μας υποδεικνύουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για έναν αρχαίο Αιγύπτιο να περπατήσει κανονικά με παραδοσιακά σανδάλια ενώ του λείπει το ένα μεγάλο δάχτυλο. Θα μπορούσε βέβαια να περπατούσε με γυμνά πόδια ή ίσως να φορούσε ένα είδος κάλτσας ή μπότας πάνω από το ψεύτικο δάχτυλο του ποδιού. Ωστόσο η έρευνα μας δείχνει ότι η χρήση αυτών των τεχνητών δαχτύλων κάνει το περπάτημα με τα σανδάλια πιο άνετο.»

Ο Δρ. Finch, παράλληλα με την εξέταση των δεδομένων, ζήτησε από τους εθελοντές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πώς αισθάνθηκαν όταν πραγματοποιούσαν τις δοκιμές βαδίσματος στο εργαστήριο. Παρά το γεγονός ότι είχε καλή απόδοση τα αποτελέσματα άνεσης για το αντίγραφο του τεχνητού δάχτυλου Greville Chester ήταν απογοητευτικά, αν και θεωρήθηκε ως ένα εξαιρετικά καλαίσθητο προσθετικό. Αντίθετα, περιγράφοντας την απόδοση του άλλου τεχνητού δάχτυλου (κατασκευασμένο από τρία μέρη ξύλου και ένα μέρος δέρματος) και οι δύο εθελοντές το βρήκαν εξαιρετικά άνετο, βαθμολογώντας το υψηλά, ενώ ένας εθελοντής σχολίασε ότι με τον καιρό θα μπορούσε να συνηθίσει να περπατάει με αυτό.

Αξιολογώντας την εμπειρία των εθελοντών ο Δρ. Finch, δήλωσε: «Ήταν πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι δύο εθελοντές ήταν σε θέση να περπατήσουν φορώντας τα αντίγραφα. Τώρα που έχουμε τα δεδομένα ανάλυσης βάδισης και την εμπειρία των εθελοντών μαζί με τα εμφανή σημάδια φθοράς, μπορούμε πλέον να προσφέρουμε ένα πιο πειστικό επιχείρημα ότι τα αρχικά αντικείμενα είχαν κάποια προβλεπόμενη προσθετική λειτουργία.»

Τα ευρήματα από τη μελέτη αυτή, η οποία έχει δημοσιευθεί στο Journal of Prosthetics and Orthotics, σημαίνει ότι η παλαιότερη γνωστή προσθετική είναι τώρα πιο πιθανή να προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο. Το παράδειγμα του αντίγραφου τεχνητού δαχτύλου είναι κατά 400 χρόνια παλαιότερο από αυτό που πιστεύεται σήμερα ότι είναι η παλαιότερη, αν και δεν έχει δοκιμαστεί, προσθετική συσκευή. Πρόκειται για ένα χάλκινο και ξύλινο πόδι που βρέθηκε σε ρωμαϊκή ταφή στο Capua, της νότιας Ιταλίας. Έχει χρονολογηθεί στο 300 π.Χ., αν και μόνο ένα αντίγραφο παραμένει ως τώρα καθώς το πρωτότυπο καταστράφηκε στον βομβαρδισμό του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του πολέμου.



Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια