Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εξιχνιάζουν έναν φόνο 5.500 ετών

O Άνθρωπος του Γκεμπελέιν και για τους φίλους... Τζίντζερ, όπως εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο ανάμεσα σε αντικείμενα από τον τάφο του. ...

O Άνθρωπος του Γκεμπελέιν
και για τους φίλους... Τζίντζερ,
όπως εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο
ανάμεσα σε αντικείμενα από τον τάφο του.

Γεννήθηκε πριν από το 3.400 π.Χ. στην Αίγυπτο. Το ύψος του είναι 1,63 μ. και είναι πολύ γυμνασμένος. Το όνομά του χάθηκε στο διάβα των αιώνων και έχει μείνει στην Ιστορία με το παρατσούκλι του: «Τζίντζερ», λόγω των βαμμένων κόκκινων μαλλιών του με χένα. Η τρύπα κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη του δείχνει ότι η υπόθεσή του δεν έπρεπε να έχει μπει στο αρχείο.


Σήμερα, 5.500 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο δεύτερος πιο δημοφιλής «κάτοικος» του Βρετανικού Μουσείου μετά τη Στήλη της Ροζέτας - ο Άνθρωπος του Γκεμπελέιν όπως είναι το επιστημονικό του όνομα - βλέπει τον φάκελό του να βγαίνει από το συρτάρι και τους υπευθύνους των «ανεξιχνίαστων υποθέσεων» να αναλαμβάνουν δράση.

Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν πως μια πισώπλατη μαχαιριά ήταν αρκετή για να αφαιρέσει τη ζωή του 18χρονου Αιγυπτίου, ο οποίος μάλιστα δεν έπεσε στο πεδίο της μάχης αλλά υπήρξε θύμα προμελετημένης και βίαιης επίθεσης, εν καιρώ ειρήνης.

Ο Τζίντζερ - ο οποίος ήρθε στο φως το 1896 και πωλήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο - τυλίχτηκε σε ένα πάπλωμα και με πολλή προσοχή έκανε μία από τις ελάχιστες μετακινήσεις που έχει κάνει τα τελευταία 111 χρόνια, από τότε που εγκαταστάθηκε δηλαδή στην αίθουσα 64 του λονδρέζικου μουσείου. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κρόμγουελ, όπου και για 30 δευτερόλεπτα μπήκε σε αξονικό τομογράφο και οι επιστήμονες πήραν τρισδιάστατες εικόνες των σωθικών του.

«Η αριστερή του ωμοπλάτη είναι ελαφρώς κατεστραμμένη. Το πλευρό ακριβώς κάτω από την ωμοπλάτη έχει θρυμματιστεί και έχει καταστρέψει τους γύρω ιστούς, κάτι που αποδεικνύει πως το χτύπημα που δέχτηκε ήταν πολύ δυνατό. Η ορμή της λεπίδας πρέπει να ήταν τόση ώστε να διαπέρασε τον πνεύμονα» εξηγεί ο Ντανιέλ Αντουάν, ειδικός ανθρωπίνων καταλοίπων του μουσείου. Η έλλειψη αμυντικών τραυμάτων αποκαλύπτει πως ο Τζίντζερ πιάστηκε εξαπίνης και πως δεν τραυματίστηκε σε μάχη.

Όσο για την ταυτότητα του δολοφόνου; Οι αξονικές τομογραφίες του Τζίντζερ είναι πλέον στη διάθεση του κοινού μέσω οθόνης αφής. Και είναι εκείνοι που καλούνται να τις κοιτάξουν προσεκτικά και να αναζητήσουν τα στοιχεία που ίσως δώσουν απαντήσεις για τη ζωή και τον θάνατο του 18χρονου Αιγυπτίου...

Το τελευταίο γεύμα

Ο Τζίντζερ τάφηκε σε έναν ρηχό λάκκο στο νεκροταφείο του Γκεμπελέιν, πόλη που βρισκόταν 40 χλμ. νοτίως των Θηβών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η άμμος εν συνεχεία απορρόφησαν αμέσως την υγρασία από το σώμα του με αποτέλεσμα να διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Η αξονική τομογραφία θα επιτρέψει στους ειδικούς να εντοπίσουν τι περιελάμβανε το τελευταίο γεύμα του Τζίντζερ μέσω των καταλοίπων στο στομάχι του ενώ τα μαλλιά και τα νύχια του θα «μιλήσουν» για τη διατροφή του το τελευταίο τρίμηνο πριν από τον θάνατό του.

Βίαιοι θάνατοι στην προϊστορία


Ο Ότζι - ο άνθρωπος των πάγων - χτυπήθηκε από βέλος που σταμάτησε σε απόσταση αναπνοής από τον πνεύμονά του, προκαλώντας του αιμορραγία που θα μπορούσε να έχει αποβεί μοιραία. Όμως ο θάνατος τελικά επήλθε από χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι με αμβλύ αντικείμενο.

Οι σοροί των θεωρούμενων ως αρχαιότερων πολεμιστών βρέθηκαν στα βόρεια σύνορα του Σουδάν και χρονολογούνται περί το 10.000 π.Χ. Πρόκειται για 20 νεκρούς στις σορούς των οποίων βρέθηκαν καρφωμένες αιχμές από βέλη.

Τα χτυπήματα από τσεκούρι στο σώμα του ηγέτη της περιοχής των Θηβών της Αιγύπτου Σεκενένρε Τάο δεν είναι γνωστό αν έγιναν στο πεδίο της μάχης, από δολοφόνο ή από τον δήμιο που τον εκτέλεσε καθώς πιάστηκε αιχμάλωτος από τους εχθρούς του, τους Υξώς.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Εφημερίδα "Τα Νέα 1", "Τα Νέα 2", "Τα Νέα 3"

Δεν υπάρχουν σχόλια