Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουμιοποιημένος σκύλος ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο του Μεξικού

Μοναδικό εύρημα στο Μεξικό: ένας μουμιοποιημένος, με φυσικό τρόπο, σκύλος, ηλικίας 1.000 ετών, θα υποβληθεί σε διάφορες εξετάσεις, συμπ...



Μοναδικό εύρημα στο Μεξικό: ένας μουμιοποιημένος, με φυσικό τρόπο, σκύλος, ηλικίας 1.000 ετών, θα υποβληθεί σε διάφορες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακτινογραφιών και DNA.


Σπάνιο εύρημα

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) ανακάλυψε το ζώο μαζί με 2.500 άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή Cueva de la Candelaria το 1953, μετά την αποθήκευσή τους από τους πρώτους ανασκαφείς του χώρου πριν από 60 χρόνια. Είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα μουμιοποιημένων σκυλιών στον κόσμο. Άλλα παρόμοια παραδείγματα έχουν ανακαλυφθεί στο Περού και την Αίγυπτο. Λίγοι σκελετοί σκυλιών έχουν βρεθεί σε ταφικά μνημεία κατά τη διάρκεια της προ-ισπανικής περιόδου και αυτό το μουμιοποιημένο παράδειγμα, το οποίο θα πρέπει να είχε περίπου 22 εκατοστά ύψος είναι το μόνο που έχει βρεθεί στο Μεξικό μέχρι στιγμής.

Ο Alejandro Bautista Valdespino, αρχαιολόγος του ΙΝΑΗ, δήλωσε ότι ο μουμιοποιημένος σκύλος βρέθηκε να είναι ξαπλωμένος στη δεξιά πλευρά του με το κεφάλι και το λαιμό λυγισμένο προς τα κάτω, με το αριστερό πόδι λυγισμένο πίσω και τα μπροστινά του πόδια σε έκταση. «Το εύρημα αυτό δημιουργεί προσδοκίες σχετικά με τις δυνατότητες απόκτησης νέων γνώσεων σχετικά με την αρχαιολογία του βόρειου Μεξικού, διότι ενισχύει την ιδέα της τοποθέτησης σκυλιών ως συντρόφων στις τελετουργικές παραδόσεις των νομάδων της περιοχής».

Προστασία του παρελθόντος

Κατά τη διάρκεια μιας πρωτοβουλίας για την διερεύνηση της κατάστασης των συλλογών, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα οργανικά αντικείμενα δεν είχαν υποβληθεί σε επαρκή μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να ανακτήθηκαν και να τεθούν υπό την προστασία του INAH.

Ο αρχαιολόγος Yuri Leopoldo de la Rosa Gutierrez, του Κέντρο Coahuila της INAH δήλωσε ότι το σπήλαιο Candelaria, όπου ανακαλύφθηκαν τα ευρήματα χρησιμοποιήθηκε από ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών ως χώρος ταφής των νεκρών τους.

Πάνω από 4.000 αντικείμενα και περίπου 200 ανθρώπινα οστά είχαν βρεθεί στο εσωτερικό του σπηλαίου, τα οποία χρονολογούνται στην Ύστερη Προϊστορική περίοδο (800-1200 μ.Χ.). Αυτό το χρονικό πλαίσιο θέτει και την ηλικία του μουμιοποιημένου σκύλου, περίπου στα 1.000 έτη, αν και θα απαιτηθεί χρονολόγηση με την μέθοδο C14 για να επιβεβαιωθεί.

Νέα γνώση της περιοχής Laguna

Ο μουμιοποιημένος σκύλος σχετίζεται με μια συγκεκριμένη ομάδα τύπου που ονομάζεται «επιδρομείς».
Ο Isaac Aquino Toledo, ερευνητής της DRPMZA, υπενθύμισε ότι το καταφύγιο στον βράχο, βάθους 3μ. ερευνήθηκε αρχικά το 1953 από τους ειδικούς του INAH. Η ανακάλυψή του σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή για την αρχαιολογία της χώρας, δεδομένου ότι συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 4.000 αντικείμενα, σχεδόν όλα οργανικά και σε άριστη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αντικείμενα καλαθοπλεκτικής, ξύλινα και οστέινα αντικείμενα καθώς και σκελετικά υπολείμματα από περίπου 200 άτομα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τα στοιχεία αυτά θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας σχετικά με τα τελετουργικά έθιμα που αναπτύχθηκαν μεταξύ των κυνηγών-συλλεκτών από το 800 μ.Χ. μέχρι την άφιξη των Ισπανών στο βόρειο Μεξικό στις αρχές του 17ου αιώνα.

Η προκαταρκτική εξέταση υποδεικνύει ότι η μουμιοποίηση του ζώου οφείλεται σε φυσικά αίτια, χάρη στη χαμηλή υγρασία και στο σταθερό ξηρό κλίμα που επικρατεί μέσα στο σπήλαιο.

Έχει μάλιστα διατυπωθεί η άποψη ότι το ζώο πέθανε από την πείνα, επειδή, προφανώς, δεν υπάρχουν ορατές βλάβες ή ενδείξεις για τα αίτια θανάτου του.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και την ανάλυση των ανακτηθέντων αντικειμένων, κάποια από τα ευρήματα θα εμφανιστούν πρώτα στο Museo Regional de la Laguna.



Πηγή: pasthorizonspr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια