Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νερά και λάσπες κατέκλυσαν το αρχαιολογικό πάρκο της Σύβαρης στη Ν. Ιταλία

Άποψη του αρχαιολογικού χώρου μετά την καταστροφή. Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Σύβαρης καταστράφηκε σε μια νύχτα.

Άποψη του αρχαιολογικού χώρου
μετά την καταστροφή.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Σύβαρης καταστράφηκε σε μια νύχτα.


Το νερό έχει εισβάλει σε κάθε χώρο, του αρχαιολογικού πάρκου της περιοχής. Ο ποταμός έχει πλήρως πλημμυρίσει την νεκρόπολη, το θέατρο, αυλές, πηγάδια, πηγές και ρωμαϊκές επαύλεις. Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου ξεπρόβαλαν μόνο τμήματα κιόνων και τοίχων που είχαν καλυφθεί από νερά και λάσπη.  Πέντε στρέμματα ανασκαφών (το σύνολο του πάρκου είναι 120 στρέμματα) καλύφθηκαν από νερό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ανεπανόρθωτες.

Εξαφανίστηκε η Σύβαρη, μια αρχαία αποικία των Αχαιών, που χτίστηκε το 720 και καταστράφηκε το 510 π.Χ από τους Κροτωνιάτες που κατέλαβαν την πόλη.Ξαναχτίστηκε το 443 από επιζώντες. Και τέλος, το 194 π.Χ χτίστηκε ρωμαϊκό αντίγραφο της πόλης στον ίδιο χώρο. Ο ποταμός κατάφερε ότι δεν είχαν καταφέρει οι στρατοί μέχρι τώρα, συνέτριψε τρεις πόλεις μονομιάς.

Πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά σε 24ωρες βάρδιες. Η στάθμη του νερού ανέβηκε υπερβολικά προκαλώντας υπερχείλιση  λόγω της βροχόπτωσης που διήρκεσε δύο μέρες. Μετά την άντληση των νερών το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημιουργία μίγματος από χώμα, χορτάρι, ασβέστη και θάμνους, που αν σκληρύνει  μπορεί να αποβεί μοιραίο για το κονίαμα και τα ψηφιδωτά του αρχαιολογικού χώρου.

Η είσοδος του αρχαιολογικού πάρκου
 μετά την καταστροφή.
Για να μην προκληθούν ζημιές οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της Καλαβρίας προσπαθούν να διατηρήσουν τη λάσπη υγρή ώσπου να καθαριστεί. Η διαδικασία αυτή όμως είναι χρονοβόρα και απαιτεί ειδικές γνώσεις.


Ο δήμαρχος  της περιοχής Papasso δήλωσε ότι η εικόνα του αρχαιολογικού πάρκου είναι θλιβερή και ζητά βοήθεια από την κυβέρνηση. Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Περιφέρειας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Giorgio Napolitano, ο δήμαρχος ζητά βοήθεια για την επίλυση του προβλήματος.




Πηγή: La Repubblica

Δεν υπάρχουν σχόλια