Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κίρρας

Επίνειο του πανελλήνιου Ιερού των Δελφών, η Κίρρα υπήρξε μια ιδιαίτερα σημαντική θέση κατά την αρχαιότητα. Ένα από τα πιο εμφανή σημεία...


Επίνειο του πανελλήνιου Ιερού των Δελφών, η Κίρρα υπήρξε μια ιδιαίτερα σημαντική θέση κατά την αρχαιότητα. Ένα από τα πιο εμφανή σημεία αυτής της πόλης βρίσκεται στα ανατολικά του δημοτικού σχολείου και δίπλα στον παράλιο δρόμο, στη λεγόμενη «Πλατεία Εμποροπανήγυρης».

Τμήματα οικοδομημάτων που έχουν αποκαλυφθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ανήκουν πιθανότατα στις λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης των κλασικών χρόνων, καθώς και σε μια μεταγενέστερη περίοδο, των ρωμαϊκών χρόνων. Σήμερα η κατάσταση του χώρου δεν είναι ικανοποιητική, παρά τη σχετικά τακτική αποψίλωση της αυτοφυούς βλάστησης. Για τους διερχόμενους, κατοίκους της Κίρρας και τους επισκέπτες, οι αρχαιότητες δεν γίνονται αντιληπτές και ίσως ακόμα δεν είναι ορατές.

Για το λόγο αυτό μετά από σχετικό αίτημα της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας, η Ι΄ Ε.Π.Κ.Α. συνέταξε μελέτη συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων . Την μελέτη συνέταξαν ο αρχαιολόγος της Ι’ ΕΠΚΑ, Νίκος Πετρόχειλος, σε συνεργασία με τον μηχανικό δομικών έργων Γιάννη Θεοδοσίου. Συγκεκριμένα, στη μελέτη προβλέπεται ο ενδελεχής καθαρισμός, η αποκάλυψη του ρωμαϊκού οικοδομήματος, η αντικατάσταση της περίφραξης, η διάστρωση των δαπέδων, η τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας, καθώς και η εγκατάσταση φωτισμού ασφαλείας. Για την υλοποίηση του έργου θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης ανάμεσα στην Ι΄ Ε.Π.Κ.Α. και τον Δήμο Δελφών, ο οποίος και θα αναλάβει τη δαπάνη.

Η συγκεκριμένη μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Στερεάς Ελλάδας στις 18 Φεβρουαρίου 2013.

Με την ολοκλήρωση του έργου η περιοχή αναμένεται να κερδίσει όχι μόνο ένα δημόσιο χώρο καλαίσθητο και επιμελημένο αλλά και την ανάδειξη ενός τμήματος από τις αρχαιότητες, γεγονός που θα επιφέρει πολλαπλές ωφέλειες για την εικόνα της πόλης και τη ζωή των κατοίκων.


Πηγή: Amfissa Press

Δεν υπάρχουν σχόλια