Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ευχή και κατάρα από τον Pui-Em-Ra

Συνεργασία Μεξικανού και Αιγύπτιου ειδικού για την αποκατάσταση του Τάφου 39 Αρχαιολόγοι και ειδικοί συντηρητές από το Εθνικό Ινστιτο...


Συνεργασία Μεξικανού και Αιγύπτιου ειδικού
για την αποκατάσταση του Τάφου 39
Αρχαιολόγοι και ειδικοί συντηρητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) του Μεξικού συνεισφέρουν με την εμπειρία τους στη διατήρηση του Θηβαϊκού Τάφου 39, στο Luxor της Αιγύπτου, βοηθώντας να τοποθετηθούν θραύσματα ανάγλυφων στην σωστή τους θέση, με τελικό σκοπό την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του ταφικού συγκροτήματος που αποτέλεσε και τόπο προσκυνήματος για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια.

Μακρόχρονη διαδικασία

Η μεξικανική αποστολή με επικεφαλής την αιγυπτιολόγο Gabriela Arrache απαρτίζεται από ειδικούς του Mexican Society of Egyptology, του πανεπιστημίου Valley of Mexico και του INAH. Η συνεργασία ξεκίνησε το χειμώνα του 2012 στην Κοιλάδα των Ευγενών, όπου βρίσκεται το μνημείο για τον Pui-Em-Ra, τον δεύτερο ιερέα του θεού Amon-Ra.

Αυτό το ταφικό συγκρότημα, που χρονολογείται από τα μέσα της Δέκατης όγδοης Δυναστείας (1466-1412 π.Χ.), διαστάσεων 18 μέτρων Χ 18 μέτρων, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς οι τρεις νεκρικοί του θάλαμοι έχουν σκαφτεί βαθιά μέσα στον ασβεστολιθικό βράχο και συνδέονται μεταξύ τους με ένα διάδρομο.

Η Μεξικανική Αποστολή στο Θηβαϊκό τάφο 39, Luxor, Αίγυπτος
Αρκετές περίοδοι επιτόπιας έρευνας και εργασιών απαιτήθηκαν για την αφαίρεση χιλιάδων τόνων μπαζών από την περιοχή γύρω από το θαμμένο μνημείο, καθώς και για την μετεγκατάσταση μερικών σπιτιών που είχαν κτιστεί πάνω στον τάφο.

Οι αρχαιολόγοι συνειδητοποίησαν ότι αυτό που είχε θεωρηθεί ως μια αυλή στον τάφο ήταν στην πραγματικότητα ένα πλάτωμα που προεξέχει από το μπροστινό μέρος προς στο δρόμο που οδηγεί στο Ναό της Hatshepsut: το μεγαλύτερο μνημείο στο Deir el Bahari. Αυτό το πλάτωμα αποτέλεσε μέρος ενός χώρου που λειτούργησε ως προσκύνημα και χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση αστικών και θρησκευτικών τελετών για 3.400 χρόνια.

Ανασυνθέτοντας την ιστορία

Από τα τέλη Οκτωβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2012, όσο οι αρχαιολόγοι εργαζόταν ομαδικά στον εξωτερικό χώρο, οι συντηρητές ξεκινούσαν την επανασυναρμολόγηση και τη συντήρηση των ανάγλυφων στο εσωτερικό των θαλάμων.

Το εξωτερικό πλάτωμα με τον δρόμο και η είσοδος στον Τάφο 39
Διακόσια (200) τεμάχια έχουν επανενταχθεί στην ζωφόρο που εξιστορεί τη ζωή και το έργο του Pui-Em-Ra, ενός ιερέα που υπηρέτησε επίσης τον Thutmose ΙΙΙ (1479-1425 π.Χ.), τον διάδοχο της Φαραώ βασίλισσας HatShepSu, και τον οποίο πολλοί θεωρούν ως έναν από τους μεγαλύτερους βασιλιάδες της αρχαίας Αιγύπτου.

Οι ειδικοί επεσήμαναν την εξαιρετική ποιότητα των ανάγλυφων και των τοιχογραφιών του Θηβαϊκού τάφου. Σε αντίθεση με τους τάφους των Φαραώ που φέρουν μια πεπλατυσμένη γύψινη επίστρωση για τα ανάγλυφα, τα συγκεκριμένα ήταν σκαλισμένα κατευθείαν μέσα στο βράχο, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ένα οργανικό υλικό για να «δέσει» τα χρώματα στην επιφάνεια του τοίχου.

Συντήρηση των τοιχογραφιών
Από την εμπειρία και την γνώση που προέρχεται από τις εργασίες σε Μεσοαμερικανικές τοιχογραφίες, οι οποίες είχαν επηρεαστεί αρνητικά από την χρήση πολυμερών συνθετικών ως κόλλες, οι Μεξικανοί συντηρητές χρησιμοποίησαν τεχνικές που απέκλειαν την χρήση του.

Η Patricia Meehan, εμπειρογνώμονας και συντηρητής του CNCPC εξήγησε ότι, «Για παράδειγμα, για τα εικονογραφικά στρώματα χρησιμοποιήσαμε ένα παράγωγο κυτταρίνης, το οποίο δεν δημιουργεί μια αδιαπέραστη μεμβράνη και δεν θα απορροφηθεί για να κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Έχουμε επίσης χρησιμοποιήσει παράγωγα ασβέστη, τα οποία είναι απολύτως συμβατά με τον ασβεστόλιθο του μνημείου».

Κατάρα και ευλογία

Με τουλάχιστον χίλια ακόμη θραύσματα αναγλύφων να παραμένουν συσκευασμένα στα ράφια, η διαδικασία απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης. Ωστόσο, καθώς συντίθεται το παζλ των κομματιών, προκύπτει η ιστορία, γραμμένη σε ιερογλυφικά, κομμάτι με το κομμάτι, και συμπεριλαμβάνει και μια κατάρα που προστατεύει τον τάφο.

Ολοκληρωμένος τοίχος του νεκρικού θαλάμου μετά την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση των ανάγλυφων θραυσμάτων
Οι συντηρητές χάρηκαν όταν διαπίστωσαν ότι ένα τμήμα του ανάγλυφου μπορεί να διαβαστεί: «Ο καθένας που εισέρχεται για να διαταράξει τον ύπνο των νεκρών θα καταβροχθιστεί από κροκόδειλους», αλλά «όλοι όσοι έρχονται σε αυτό τον τάφο για να εξυμνήσουν το όνομα του Pui-Em-Ra, και φέρουν κτερίσματα, θα γίνουν γνωστοί στα χωριά τους».

 

Οι συντηρητές ελπίζουν ότι θα παραμείνουν στην ιστορία ως αυτοί που φρόντισαν τον τάφο. Χάρη στην εξειδικευμένη βοήθεια των Μεξικανών συντηρητών και αρχαιολόγων, το μνημείο θα ανοίξει για το κοινό το 2016.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια