Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

To «Περιδέραιο της Κλεοπάτρας» σε τάφο πριγκίπισσας στην Σιβηρία

Το περιδέραιο ανακαλύφθηκε γύρω από το λαιμό σκελετού σε τύμβο  2.400 ετών  Γυάλινο περιδέραιο με εκπληκτικά έντονα χρώματα που εκτιμ...

Το περιδέραιο ανακαλύφθηκε γύρω
από το λαιμό σκελετού σε τύμβο 
2.400 ετών 

Γυάλινο περιδέραιο με εκπληκτικά έντονα χρώματα που εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε στην Αρχαία Αίγυπτο ανακαλύφθηκε  σε 2.400 ετών τύμβο στη Σιβηρία.

Οι Ρώσοι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν το κόσμημα του έδωσαν το παρατσούκλι το «Περιδέραιο της Κλεοπάτρας». Το αρχαίο γυάλινο κόσμημα ανακαλύφθηκε σε σκελετό γυναίκας 25 ετών, που πιστεύεται ότι ήταν μια παρθένα ιέρεια.

Αν και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών πριν από εννέα χρόνια, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η εικόνα του ανεκτίμητου κοσμήματος, αποτελούμενο από  17 χάντρες, από τότε που βρέθηκε στα όρη του Altai από την αρχαιολόγο, Yelena Borodovskya.

Οι ερευνητές της Σιβηρίας κυκλοφόρησαν τις εικόνες με την ελπίδα να βρουν εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο που να μπορούν να είναι σε θέση να εντοπίσουν την ακριβή προέλευση του κοσμήματος.

«Έχει μια εντυπωσιακή ποικιλία από χρώματα, όμορφες αποχρώσεις από βαθύ και ανοιχτό κίτρινο και μπλε χρώμα», δήλωσε ο καθηγητής Andrey Borodovsky, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας στο Novosibirsk.

«Έχω δουλέψει με αρχαιότητες που βρέθηκαν στα Altai για περισσότερα από 30 χρόνια, και αυτό το περιδέραιο είναι ίσως ότι πιο όμορφο έχει βρεθεί ποτέ».

Τα σφαιρίδια δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας την τεχνική του "Millefiori" όπου οι γυάλινες βέργες ή ράβδοι συνδυάζονται για να παράγουν πολύχρωμα μοτίβα.
Ο καθηγητής Borodovsky δήλωσε ότι οι περίπλοκες χάντρες έγιναν με την τεχνική του «Millefiori», η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή σφαιριδίων από γυάλινες βέργες ή ράβδους, τα οποία συνδυάζονται για να δημιουργήσουν τα πολύχρωμα μοτίβα. Το χρώμα των μοτίβων είναι εμφανές μόνο από τα κομμένα άκρα.

Το κόσμημα χρονολογείται πριν από την περίοδο της Αιγύπτιας βασίλισσας Κλεοπάτρας, η οποία πέθανε το 30 π.Χ.. Ωστόσο, ο καθηγητής Borodovsky θέλει να βρει εμπειρογνώμονες για να τον βοηθήσουν στην ακριβή χρονολόγηση του κοσμήματος, σύμφωνα με τους Times της Σιβηρίας.

Ο ιδιοκτήτης του περιδέραιου πιστεύεται ότι ήταν 25 ετών όταν θάφτηκε με τις χάντρες γύρω από τον λαιμό της.

Εκτιμάται ότι για πρόκειται για μια «γαλαζοαίματη» γυναίκα, που πιθανότατα να προέρχεται από κάποια υψηλή κοινωνική φυλή ή γένος.

«Είναι πολύ πιθανό να ήταν ιέρεια», είπε ο καθηγητής Borodovsky. «Αυτό υποδεικνύεται από ένα χάλκινο κάτοπτρο που βρέθηκε μέσα στον «σάκο ταφής» της. Το κάτοπτρο είχε μια αλυσίδα από χάλκινα περίαπτα που επισυνάπτονταν σε αυτόν, ενώ υπήρχαν επίσης, και μια σειρά από οστά θυσίας μαζί με ένα μικρό μαχαίρι. Αυτό δείχνει ότι το κάτοπτρο συμβόλιζε ένα ζωντανό πλάσμα, γεγονός που υποδηλώνει την μαγική λειτουργία του. Αν η γυναίκα είχε ιερατικά καθήκοντα, θα μπορούσε να ήταν παρθένα, να μην είχε δική της οικογένεια και να ανήκε σε ένα τελείως διαφορετικό κοινωνικό τομέα».

Ο σκελετός και το περιδέραιο ανακαλύφθηκαν σε αυτό το νεκροταφείο της Σιβηρίας,
που πιστεύεται ότι είναι περίπου 2.400 ετών.
Οι ακαδημαϊκοί και οι ερευνητές υποψιάζονται επίσης ότι ο ιδιοκτήτης του περιδεραίου ήταν συγγενής της διάσημης πριγκίπισσας με τα τατουάζ, της «Πριγκίπισσας Ukok», της οποίας το σώμα διατηρήθηκε στον πάγο μετά το θάνατό της.

Ένα τέτοιο τεχνούργημα όπως αυτό το περιδέραιο δεν έχει ποτέ βρεθεί στη Ρωσία, αν και ο καθηγητής Borodovsky δήλωσε ότι δεν ήταν έκπληξη ότι το κόσμημα έφτασε μέχρι την απομακρυσμένη Σιβηρία από την Αίγυπτο, 2.000 χρόνια πριν κατά τη διάρκεια της περιόδου των Σκυθών.

«Η Σιβηρία αποτελούσε πάντα ένα είδος «ρεύματος πολιτισμού», μια περιοχή μεταφοράς, πλούσια σε πόρους και ελκυστική για μετανάστευση», είπε.

Πρόσθεσε ότι το περιδέραιο και ο ιδιοκτήτης της είχαν πιθανότατα έρθει στη Σιβηρία μέσω του σημερινού Καζακστάν, μέσω ενός παλιού δρόμου του μεταξιού.

«Είναι πιο πιθανό μέσω αυτής της οδού οι χάντρες να έφτασαν στο Altai», είπε. «Προφανώς, αυτή η περιοχή ήταν αρκετά δραστήρια».


Δεν υπάρχουν σχόλια