Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μυκηναϊκά Αιανής και άνω Μακεδονίας

Τα «Μυκηναϊκά Αιανής και Άνω Μακεδονίας» θα παρουσιάσει η  δρ Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη,  Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, σε ανακοίνωσή τ...



Τα «Μυκηναϊκά Αιανής και Άνω Μακεδονίας» θα παρουσιάσει η δρ Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, σε ανακοίνωσή της στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 στις 19.00, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννη Δρακοπούλου» (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).

Η Ύστερη Εποχή του Χαλκού στην Άνω Μακεδονία σηματοδοτείται από την εμφάνιση των μυκηναϊκών ευρημάτων, παράλληλα με την εμφάνιση και τη διάδοση της κεραμικής με αμαυρόχρωμη διακόσμηση (15ος αι. π.Χ.).

Στη θέση Λειβάδια της Αιανής, όπου η βασιλική νεκρόπολη αρχαϊκών-κλασικών χρόνων και οι χτιστοί θαλαμωτοί τάφοι, ανασκάφηκε και νεκροταφείο λακκοειδών τάφων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, ενώ εντοπίστηκαν και συγκεντρώσεις σπασμένων αγγείων, που ξεπερνούν τα 100, στην πλειοψηφία τους με αμαυρόχρωμη διακόσμηση και λιγότερα μυκηναϊκά.

Από τις 38 ταφές, λίγων οι λάκκοι ήταν μεγαλύτεροι, όπως των τάφων 3 και 22 με τα χάλκινα ξίφη, και μπορούν να ερμηνευθούν ως τάφοι ατόμων ανώτερης κοινωνικής θέσης. Οι νεκροί συνοδεύονταν από πήλινα αγγεία, συνήθως ένα μυκηναϊκό (αλάβαστρο ή πιθαμφορίσκο) και ένα ή δύο χειροποίητα αγγεία, τοποθετημένα κατά κανόνα στην περιοχή των κάτω άκρων. Τα όπλα ήταν χάλκινα (ξίφη, αιχμές, μαχαιρίδια), τα κοσμήματα από διάφορα υλικά (χαλκό, ήλεκτρο, υαλόμαζα, λίθο, πηλό), ενώ στα εργαλεία μπορούμε να κατατάξουμε τα πήλινα σφονδύλια και στα παιχνίδια έναν ζωικό αστράγαλο και πέντε μικροσκοπικά οστέινα βέλη.

Σε όλο το Νομό Κοζάνης έχουν εντοπιστεί μυκηναϊκά ευρήματα σε 28 θέσεις και αφορούν σε οικιστικά κατάλοιπα και τάφους. Η μυκηναϊκή παρουσία καθίσταται ολοένα και πιο έντονη και επιβεβαιώνει την άποψή μας για κάποιας μορφής εγκαταστάσεις Μυκηναίων στην περιοχή.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Αιανής και του μέσου ρου του Αλιάκμονα, η οποία γειτνιάζει με τη Θεσσαλία, είναι φυσική η ανάπτυξη ενός δικτύου αλληλοεπαφών και επιδράσεων.


Πηγή: ΕΚΠΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια