Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αστυνομική έφοδος στην Πομπηία

Η Ιταλική αστυνομική διεύθυνση κατά της μαφίας πραγματοποίησε την Τρίτη αιφνιδιαστικό έλεγχο στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, στον οπ...


Η Ιταλική αστυνομική διεύθυνση κατά της μαφίας πραγματοποίησε την Τρίτη αιφνιδιαστικό έλεγχο στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, στον οποίο η Ιταλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε 105 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του.

Οι έλεγχοι διατάχθηκαν από τον κορυφαίο εκπρόσωπο της κυβέρνησης στην κοντινή πόλη της Νάπολης, Francesco Musolino, για να επιθεωρήσουν την πρόοδο της αποκατάσταση αρχαίων μνημείων της Πομπηίας και πιο συγκεκριμένα του Οίκου των Ένοχων Ερωτιδών και του Οίκου της Μεγάλης Κρήνης.

Οι Ιταλικές αρχές φοβούνται ότι η πρωτοβουλία «Μεγάλο Σχέδιο για την Πομπηία» της ΕΕ που έχει ως στόχο την πρόληψη περαιτέρω καταστροφών του Παγκόσμιου Μνημείου  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO κινδυνεύει από την διείσδυση ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και παράνομων ατόμων που έχουν σχέση με την μαφία.

Μεταξύ των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη ήταν ο εξονυχιστικός έλεγχος όλων των εργαζομένων που συμμετέχουν στις ανασκαφές, στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται καθώς και στα συστήματα βιντεοπαρακολούθησης.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Ιταλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι «ούτε ένα ευρώ» από τα ταμεία της ΕΕ για τις αποκαταστάσεις της Πομπηίας δεν θα καταλήξει στα χέρια της μαφίας της Νάπολης ή στην Camorra.

Ο αρχαιολογικός χώρος, έκτασης 66 εκταρίων, διασώθηκε από την ηφαιστειακή τέφρα, όταν ο Βεζούβιος εξερράγη πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Από το 2010, η Πομπηία αποτέλεσε το αντικείμενο διεθνούς κατακραυγής για την Ιταλία μετά από μια σειρά καταρρεύσεων που έλαβαν εξαιρετικά μεγάλη δημοσιότητα. Η κατάρρευση μέρους του Οίκου των Μονομάχων το Νοέμβριο του 2010 οδήγησαν στην παραίτηση του τότε Ιταλού υπουργού Πολιτισμού, Sandro Bondi.

Η κυβέρνηση του πρώην Πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε κατηγορηθεί ότι οδηγεί τον πολιτισμό σε θάνατο λόγω της εφαρμογής μέτρων λιτότητας για να εξοικονομηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική ικανότητα της Ιταλίας.

Σποραδικά έρχονται στην επιφάνεια σκάνδαλα που αφορούν την μεταφορά κεφαλαίων που προορίζονταν για την αποκατάσταση της  Πομπηίας στην μαφία ή στην τοποθέτηση εργαζομένων από ανθρώπους της μαφίας στις εργασίες αποκατάστασης.

Η Ιταλία έχει δεσμευθεί να είναι περισσότερη προσεκτική αυτή τη φορά, ίσως επειδή ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιταλία δαπανά 63.200.000 € για το έργο της Πομπηίας, εκ των οποίων τα 41,8  εκατομμύρια θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια